https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-MUZIKA

David Kreslin - glasbeni klasik iz Rakičana, ki si želi postati profesor

22.9.2011  

David Kreslin, ki prihaja iz Rakičana, nas je navdušil z vokalom in kitaro ter s tem, da mu je uspel vpis na Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru, kamor se lahko vpišejo le mladi glasbeniki, ki dosegajo določene pogoje in so resnično nadarjeni za glasbo.

 

Rubrika POM-MUZIKA je na Pomurec.com na sporedu vsak drugi četrtek, v njej pa predstavljamo pomurske glasbenike, ki šele stopajo na pota glasbenih karier.

Kdaj in kako si se začel ukvarjati z glasbo?

S kitaro sem se začel ukvarjati pred desetimi leti, ko sem začel obiskovati glasbeno šolo pri prof. Damjanu Stanišiću, ki me je poučeval osem let. Najprej sem hotel igrati bobne, kar ponavadi hočejo vsi majhni otroci, saj vsi hočemo razbijati, vendar sem se v zadnjem trenutku odločil za kitaro, ker mi je moj stric večkrat igral na kitaro, ko sem bil pri njem in me je navdušilo. 

Kakšna je bila tvoja prva kitara in na kakšno kitaro igraš danes najpogosteje? Če ne bi igral kitare, kateri instrument bi želel igrati?

Moja prva kitara je bila španska klasična kitara, znamke Paloma. Najpogosteje še vedno igram klasično kitaro, saj se tudi sedaj na šoli učim igrati klasiko. Igram pa tudi električno, akustično ter bas kitaro. Sanjske kitare nimam, ker je vsaka kitara po svoje dobra. Kot sem že omenil, moja prva želja je bila igrati bobne, rad pa bi se naučil igrati tudi harmoniko. Moj cilj je, da bi se naučil igrati čim več inštrumentov.

Igral si že v nekaj bendih. S katerim ti je bilo najljubše sodelovati in kakšne izkušnje si doživel na koncertih z njimi? Trenutno delaš na solo poti ali sodeluješ s kakšnim bendom?

Imel sem že tri bende, izpostavil pa bi skupino Statim, saj smo igrali večinoma avtorske komade, vendar sem pred kratkim skupino zapustil. Izkušenj je po 10 letih že kar nekaj, največ jih pa je prišlo z nastopov ali tekmovanj z glasbeno šolo, saj sem nastopal že velikokrat, in tudi hodil na tekmovanja v druge države. Z bivšim bendom smo igrali tudi na Noči čarovnic na Goričkem, in tisti nastop je bil zame najlepša izkušnja. Sem solist, sem pa med drugim tudi v bendu. Igram in pojem bolj zase oz. bolj snemam, in nisem še nikjer nastopal (kot solist), s klasično glasbo na tekmovanjih, raznih šolskih koncertih, itd. pa nastopam kot solist. Trenutno pa sodelujem s skupino The Eight.

Na tvojem Youtube profilu si lahko obiskovalci ogledajo več priredb - tvoja najljubša?

Da, na mojem Youtube kanalu si lahko ogledajo kar nekaj priredb, delam pa tudi na tem, da bi posnel čimveč le-teh. V prihodnje boste lahko na mojem Youtube kanalu slišali tudi posnetke komadov, posnetih v duetu z drugimi glasbeniki/pevci. Sodeloval sem že z Aljažem Gyurico, Davidom Fickom, upam, da bom v prihodnje sodeloval  s čim več ljudmi, saj je koristno poznati nekoga, s katerim lahko narediš oz. posnameš kaj uspešnega. Nabolj mi je pri srcu priredba Rolling in the deep, ki je na žalost zaenkrat samo na Soundcloudu, na Youtube pa pride v kratkem.

Kdo je tvoj vzornik na glasbenem področju?

Vzornikov je več, od Erica Claptona do Slasha, pa do Marka Knopflerja itd. 

Kateri je tvoj najboljši koncert doslej, na katerem si bil in kateri  tvoj koncert bi izpostavil kot najljubšega?

Za najboljši koncert bi izpostavil koncert Siddharte na Soboških dnevih pred nekaj leti, saj sem tudi sam takrat bil v bolj rokerskih vodah in me je koncert zelo navdušil. Najljubši koncert, na katerem sem igral, pa je, kot sem že omenil, koncert na Noči čarovnic na Goričkem.

Kdo te doma najbolj podpira pri glasbi?

Doma me podpirajo vsi, starši, sestra in ostali sorodniki, že od začetka pa največ starši, saj so me vedno vozili na razne koncerte ali vaje, finančno pomagali, da sem lahko zaigral na novo kitaro in se udeleževal raznih mednarodnih, regijskih in državnih tekmovanj.  


Obiskuješ Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru. Kakšna je bila pot do tja, saj zagotovo vpis ni enak kakor, če bi se vpisal na splošno gimnazijo? Kakšni so tvoji načrti za prihodnost?

Tako je, obiskujem Konservatorij za glasbo in balet v Mariboru, kjer sem zdaj v 2. letniku, kitaro me pa sedaj uči prof. Vojko Vešligaj. Naša šola se precej razlikuje od ostalih gimnazij, saj imamo poleg matematike, slovenščine, zgodovine ter ostalih osnovnih predmetov, tudi strokovne in glasbene predmete ter seveda inštrument.

Za vpis v šolo je potrebna nižja glasbena šola, opraviti pa moraš tudi sprejemne izpite iz solfeggia in iz inštrumenta. Za to šolo sem se odločil, ker uživam v igranju kitare in bi se rad tudi vnaprej izobraževal v tej smeri. Po končani srednji šoli nameravam iti na glasbeno akademijo, vendar se še nisem odločil, na katero. Po končanem šolanju pa bi rad bil profesor kitare. Je pa tudi možnost da me bo zaneslo s klasične poti in bom igral v kakšnem rock bendu ali pa nastopal kot solist. Nikoli se ne ve. 

 

PRIPOROČAMO:

VSI PREDSTAVLJENI GLASBENIKI NA POMUREC.COM

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.