https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

SDS v Rakičanu o prodoru Slovenije na tuje trge in zaščiti malega podjetnika

Rakičan, 23.09.2011 ob 2:38  

Na okrogli mizi Gospodarskega foruma SDS, ki je potekal v Rakičanu, z naslovom Internacionalizacija in prenos znanj, so govorci med drugim spregovorili o tujih trgih, o promoviranju Slovenije in o sami zaščiti tako velikega kot majhnega podjetnika.


Predsednica Gospodarskega foruma, Zofija Mazej Kukovič je v uvodu predstavila, da moramo delati drugače, "da voz več ne bo drvel navzdol, ampak navpično." Danes je Slovenija po ocenjevanju držav na nehvaležnem 52. mestu. "V Sloveniji je nekje 110.000 brezposelnih, v povprečju pa na dan gre v stečaj eno podjetje in to moramo izboljšati, zavzemati se moramo za boljši jutri," je povedala Mazej Kukovičeva in dodala, da ne smemo pustiti, da se gospodarstvo sesuje kot so se nekoč stare zgradbe, ampak dati naše izdelke in posledično znanje na tuji trg.

Pri vsem tem pa moramo paziti na kakovost, saj "zunanji trgi čakajo izjemno kakovost in izdelke, ki so narejeni na osnovi najboljše tehnologije. Čeprav med krizo in po krizi svet kupuje manj, kupuje kakovostno. Tako da se ta kakovost pričakuje," je poudarila Mazej Kukovičeva.

Potrebno je izkoristiti vse, kar kdo zna, povezati znanje, podjetje in tistega, ki bo izdelke prodajal

Mazej Kukovičeva je na okrogli mizi Gospodarskega foruma poudarila še, da je potrebno izkoristiti vse, kar kdo zna, povezati znanje, zainteresirano podjetje in tistega, ki bo izdelke prodajal, politika pa mora vzpostaviti konkurenčnost trga. "Malih in velikih trgov več ni. Prav tako ni več nezahtevnih trgov. So le še dobri in podpovprečni. Mi smo žal podpovprečni. Da bomo dobri, mora vsak prispevat svoj delež," je še povedala.

Internacionalizacija je dolgoročni proces, v katerem moraš trg najprej raziskati

"Z izvozom, ki gre v Evropsko unijo ni nič narobe, le koncentracija je velika. Pomagati pa je potrebno tudi malim podjetjem in jim omogočiti prodajo izdelkov na tuji trg," je odprl mišljenje predsednik Komisije za podjetništvo in konkurenčnost pri Strokovnem svetu SDS, Peter Ješovnik, ki se sicer strinja z Mazej Kukovičevo, da je potrebno delati dobro, ker se odličen izdelek marsikje prodaja.

Ješovnik se je dotaknil tudi same internacionalizacije kot dolgoročnega procesa, saj "moraš trg najprej raziskati, ugotoviti kateri trg je najboljši in šele potem prodajati. Potrebna bi bila torej kaka iniciativa, orodje za analitične raziskave, s katerim bi videli, kje je najboljši trg. SimBank je edino tako orodje, ki lahko podjetje dobro pogleda in ga tudi analizira," je še povedal Ješovnik.

Go International, projekt kot ga imajo v Avstriji, bi bil dobrodošel tudi pri nas

"Čeprav je slovensko gospodarstvo majhno in je vezano na tuje trge, imamo v Sloveniji nekaj dobrih ljudi in tudi solidne podatke, čeprav je primanjkljaj velik. Doseči moramo družbeno soglasje, da je izvoz naša prioriteta v prihodnosti, dosegati storitve z vrednostjo, blagovno znamko, ne pa, da izvažamo polizdelke," je povedal mag. Robert Celec, predsednik Nadzornega odbora Gospodarskega foruma SDS.

Celec se zavzema za to, da krepimo našo prisotnost na tradicionalnih trgih in se na le-teh ne ohlajamo. "Na primer, da nemški trg za nas ni pomemben, to je iluzija. Nemški trg za nas je pomemben in vedno bo," je dodal. Celec je tudi predlagal rešitev za internacionalizacijo malih in srednjih podjetij, projekt kot ga imajo v Avstriji, Go International, sistem, ki bi imel vse rešitve za podjetnika, ki išče pomoč zbrane na enem mestu.

Slovenija se mora promovirati, pozitivno in predvsem v tujih medijih

Vladimir Kolmanič, član Strokovnega sveta, je na okrogli mizi Gospodarskega foruma poudarjal promocijo Slovenije, predvsem promocijo v tujih medijih, saj "so leta 2007 tuji mediji pisali o Sloveniji kot o državi s statusom vzorne članice Evropske unije."

Rezultati pozitivnega promoviranja v medijih pa pridejo kakšno leto pozneje, "zato pa je bil leta 2008 največji izvoz v zgodovini. Torej se mora Slovenija čim več promovirati, kar pomeni pozitivno pojavljanje Slovenije v medijih," je povedal Kolmanič,  ki vidi problem tudi v pomanjkanju kadra, predvsem specializiranih svetovalcev, ki so na voljo v velikih veleposlaništvih, mala veleposlaništva pa so prepuščena sama sebi, brez svetovalcev. 

Vsak podjetnik mora biti pravno zaščiten, nasprotno mu ideje ukradejo, podjetje propade

Silvo Jakob, član Strokovnega sveta MO SDS, pa je na okrogli mizi predvsem predstavil dejstva, da kot majhen podjetnik težko prosiš za finančno pomoč in poudaril, da moraš svojo znanje zaščiti, nasprotno propade podjetje. "Podjetnika v Prekmurju mora najprej stopiti preko Mure in tam prodajati svoje izdelke, vendar je že pot do tja težka, sčasoma si pa le priznan," je povedal Jakob, ki to težko pot predstavlja predvsem zaradi strahu, če ti bo uspelo in kako te bodo sprejeli. Jakob je poudaril tudi zaščito podjetnika, pa čeprav je majhen, mora imeti pravno zaščito, saj mu drugače ideje ukradejo, podjetje pa propade.  

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.