https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Zavrnili višje cene grobov in imenovali direktorja in nadzorni svet Rimske čarde

Športna dvorana ŠRC Martjanci, 10.11.2021 ob 13:00  

Občinski svet občine Moravske Toplice se je v torek, 9. novembra, sestal na 20. redni seji, kjer so med drugim zavrnili višjo ceno grobov in imenovali direktorja ter nadzorni svet Rimske čarde.


Sprejeli Odlok o ustanovitvi javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota

Nadalje so sprejeli v drugi obravnavi Odlok o ustanovitvi javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota. Občinski svet Občine Moravske Toplice je na 16. redni seji dne 23. aprila 2021 sprejel predlog Odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zdravstveni dom Murska Sobota in ga posredoval v javno razpravo. V času javne razprave zainteresirana javnost ni podala nobene pisne pripombe oziroma predloga. Zdravstveni dom Murska Sobota je 25. oktobra 2021 posredoval besedilo odloka, ki v določeni meri upošteva pripombe ustanoviteljic, ki so bile posredovane Zdravstvenemu domu Murska Sobota.

Cene za grobove ostajajo enake

Na seji so svetniki med drugim obravnavali predlog sprejema nove višine grobnin. Čista narava, javno komunalno podjetje d.o.o., kot upravljavec pokopališč v občini je predlagala, da naj bi se letna grobnina z letom 2022 za enojni grob zvišala na 25,81 evra iz sedanjih 21,33 evra, kar bi šlo za 21-odstotni dvig. Številni svetniki so imeli pomisleke in tudi nasprotovali tako visokemu dvigu cen najema grobov. Na koncu svetniki predlagane višine grobnine naposled niso podprli, saj so predlog podprli le trije od trinajst prisotnih svetnikov.

Sprejeli pravilnik o sredstvih za delo svetniških skupin in samostojnih članov občinskega sveta

V nadaljevanju so svetniki sprejeli še pravilnik o sredstvih za delo svetniških skupin in samostojnih članov občinskega sveta. Namen pravilnika je ureditev pogojev in višine sredstev za delo svetniških skupin in samostojnih članov Občinskega sveta. Sredstva za delo svetniških skupin in neodvisnih svetnikov so namenjena za izvrševanje funkcije člana občinskega sveta, ne glede na to, ali gre za svetnika, izvoljenega na strankarski listi ali za nestrankarske svetnike, izvoljene v občinski svet z list, ki so jih predlagale skupine volivcev. Sredstva za delo svetniških skupin se zagotovijo v proračunu Občine Moravske Toplice za leto 2022. Iz proračuna Občine Moravske Toplice so se doslej zagotavljala le sredstva za financiranje političnih strank na podlagi 26. člena Zakona o političnih strankah. Glede na to, da občinski svet lahko sestavljajo tudi svetniki iz neodvisnih list, ki niso registrirane kot politične stranke, se kot dodatna možnost financiranja dela članov občinskega sveta predvideva financiranje sredstev za delo po tem predlaganem pravilniku.

Vrednost naložbe projekta "Rekonstrukcija DOŠ Prosenjakovci" se povečuje za 60.000 evrov

Svetniki so sprejeli predlog Sklepa o spremembah načrta razvojnih programov Občine Moravske Toplice za leto 2021 in 2022. Temeljni razlog za sprejem predlaganega sklepa je financiranje projekta "Rekonstrukcija DOŠ Prosenjakovci". Vrednost naložbe se tako z 900.000 evrov povečuje za 60.000 evrov. Skupna vrednost naložbe tako znaša 960.000 tisoč evrov. Od tega bo država v letu 2021 prispevala 350 tisoč evrov, v letu 2022 pa slabih 353 tisoč evrov.

Občinski svet se je seznanil tudi s poročilom o izvedenih aktivnostih destinacije Moravske Toplice v Zeleni shemi slovenskega turizma v letih 2019-2021 in s predlogom TIC o sprejemu odloka o zmanjševanju plastike za enkratno rabo na turističnih prireditvah. Kot tudi seznanil tudi z osnutki izvedbenega dela strategije razvoja občine Moravske Toplice, ki obsega 8 - letno obdobje, od leta 2022 do leta 2030. Strategija razvoja občine je temeljni strateški dokument na občinski ravni, ki opredeljuje prednosti občine, določa prioritete, programe, ukrepe in projekte za prihodnost.

Imenovali direktorja in nadzorni svet Rimske čarde

Točka tokratne seje, ki pa je bila pa je bila najzanimivejša, pa je bila povezana z nadaljevanjem dejavnosti Rimski čardi d. o. o. Svetniki so ob tem naredili pomemben korak v smeri izkoristka potenciala, ki ga ponuja geotermalna vrtina na območju Rimske čarde. Podan je bil predlog o imenovanju direktorja in članov nadzornega sveta gospodarske družbe Rimska čarda. Saj lahko koncesijsko pravico za izkoriščanje geotermalne vode iz vrtine pridobi le gospodarska družba. Nadzorni svet bo tako sestavljen iz petih članov, od katerih prihajajo trije predstavniki iz občinskega sveta, en predstavnik bo iz Pomurske gospodarske zbornice in še en predstavnik občinske uprave. V nadzornem svetu Rimske čarde bodo tako sedeli občinski svetniki Tomaž Gregorec, Štefan Kodila, in Sašo Koca, Robert Grah direktor Pomurske gospodarske zbornice in kot predstavnica občinske uprave mag. Mojca Breščak. Nadzorniki bodo imeli štiriletni mandat, in oni bodo tudi imenovali direktorja, ki bo imel dveletni mandat. Za prvega direktorja Rimske čarde d.o.o. so tako imenovali Franca Gönca.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 15:47 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.