https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Jevšek: »Širok je duh in odprto je srce Prekmurcev. Kot so široke in odprte prekmurske ravnice!«

16.08.2023 ob 9:25  

Na predvečer dneva združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je potekala slovesnost na Prekmurskem trgu v Ljubljani. 


Osrednji govornik minister dr. Aleksander Jevšek je v govoru izpostavil, da je združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom svetel trenutek zgodovine slovenskega naroda in da je združena in povezana Slovenija močna Slovenija. Minister je v svojem govoru povedal: »V preteklosti smo bili izpostavljeni številnim težkim preizkušnjam. A se nismo vdali v usodo, pač pa smo pogumno stopili skupaj! Zato smo kot narod obstali in zato danes živimo v samostojni državi! Tudi v teh dneh, ko se soočamo s posledicami katastrofalnih poplav, ki so v začetku meseca prizadele dobršen del Slovenije, nam ne manjka poguma. Ne manjka pa nam niti čuta za sočloveka, solidarnosti in nepredstavljive moči, ki jo premoremo v najtežjih trenutkih.« V govoru se je spomnil tudi nedavnih katastrofalnih poplav in enotnosti Slovencev, ko je najhujše. To znova dokazuje na tisoče prostovoljcev, takojšnja pomoč v hrani in drugih potrebščinah in zbrana finančna sredstva za prizadete.

»Pred nami je veliko dela, da obnovimo najbolj prizadete kraje. Pri tem nismo sami. Predstavniki Evropske unije so nam zagotovili, da so nam na voljo evropska sredstva za obnovo.« Poudaril je tudi, da se na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj že od prvega dne po poplavah izvajajo ukrepi za pripravo vloge za nepovratno pomoč Solidarnostnega sklada EU. Preučujejo se možnosti prerazporeditve kohezijskih sredstev iz obdobja 2014-2020. Na voljo pa je lahko tudi del sredstev Programa evropske kohezijske politike v obdobju 2021-2027. »Sredstva torej so na voljo. Ni vprašanje, ali bomo uspeli pridobiti evropska sredstva, ki so nam na voljo. Kot tudi ni vprašanje, ali bomo uspeli sanirati škodo po poplavah. Odgovor je samo eden: Bomo, skupaj bomo uspeli!« 

Na koncu je še izrazil prepričanje, da so Prekmurci odprli svoja srca in po lastnih močeh pomagali prizadetim v poplavah ne le v Prekmurju, temveč v vseh krajih Slovenije, ki jih je prizadela naravna katastrofa. »Širok je duh in odprto je srce Prekmurcev. Kot so široke in odprte prekmurske ravnice. Spoštovane Prekmurke, spoštovani Prekmurci ob jutrišnjem prazniku vam kličem: Veseli se, dobro slovensko lüdstvo!« so sporočili iz Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj.

 
FOTO: FB Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.08.2023 ob 12:52 Karel K. gost

      Neverjetno, kakšna politikantska propaganda se je dogajala včeraj zvečer v Ljubljani na račun Prekmurja, katerega ravno ti, kateri so lepogovoričili razvojno zapostavljajo ves svoj politični karierni čas. Dobro, Jvšek je pač nekdanji miličnik in nima nič skupnega s prekmurjem, problematičen pa je ta mali Kučan, potomec madžaronov, kateri je od pleničk v politiki in naj bi zastopal interese Prekmurja v Ljubljani, vendar za dobrobit te pokrajine ni naredil niti kančka dobrote. Bil je vesel, da so ga njegovi partijski sotrpini imenovlai za opravljanje raznih partijskih funkcij. Oni so se zavzemali za svoje pokrajine in so se te razvijale, Primorska, Gorenjska, osrednja Slovenija, Štajerska, Kučan pa je iz Prekmurja v Sčlovenijo v te pokrajine novačil natakarje, rudarje, delavce v Jeseniški jeklarni, tisti pa ki so ostali doma pa jih je futral, da so le dobri kmetje.

      28 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.08.2023 ob 13:35 gost

      V Ljubljani se je več prekmurcev zavednih zbralo včeraj na proslavi kot danes v murski soboti. Kajti Prekmurci nismo ponosni na svoje korenine nikoli bili in nikoli ne bomo. Se jih večina ljudi sramuje to pa pokažejo z tem že ko se srečajo bilo keri drugim slovenski narodom bodo vedno hoteli govoriti v tistem narečju samo nikoli v prekmurske.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 14:35 Karel K. gost

        V Prvi versti jih je malo, le malega človeka, potomca madžaronov vidim in najbolj izstopa, saj Javšek ni Prekmurec, prav tako ne Židan. Zakaj pa ti Prekmurci niso ostali v Prekmurju ampak so pobegnili v Ljubljano, kjer uživajo in tako kot ta komentator 13.35 od tam politikantsko in propagandistično lepobesedičijo o Prekmurju in ga opisujejo kot raj na zemlji (v Sloveniji). A so oni pobegnili iz raja v pekel? Mi, kateri živimo tukaj smo ponosni, da smo prekmurci, ti v Ljubljani so izdajalci Prekmurja. Če te ne razume sogovornik v tvojem jeziku, potem moraš govoriti jezik katerega razume. Ostali del Slovenije ne razume prekmurskega jezika in ga še dolgo ne bo razumel, tudi mi ne razumemo Primorcev, ko oni začnejo govoriti svoje narečje, pa tudi ne notranjcev pa dolenjcev in zato tudi oni spremenijo svoje narečje in govorijo v jeziku katerega obadva sogovornika razumeta, če se hočeta medsebojno konkretno dogovoriti. Ne nakladajte nekih rajskih zablod in prevar, da bi opravičili svoj pobeg iz Prekmurja ali da bi opravičili pobeg svojih svojcev v Ljubljano.

        12 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.08.2023 ob 15:11 gost

      Odšli so zato da svojo prekmursku zavest ponesejo med ostali slovenski del. Ne kot ti pijani,,,, karči,,,, keri samo pišeš eseje na tem portalu nihče pa za tebe neve da si res pravi debil kreten butalec hlapec Januš Groznuga.

      3 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 16:07 Karel K. gost

        Ne špotaj sebe in ne žali prekmurskega naroda. A ti sploh veš, kaj je pomeni literarna zvrst Esej? Prekmurski narod ne vsiljuje nikomur svojih navad in tudi noče, da bi mu kdo vsiljeval svojega njemu. Z resnimi prijemi je potrebno braniti Prekmurje in prekmurce, ne pa z demagoškimi floskulami, kot je to zapisal komentator 15.11. Ta človek je funkcionalno in umsko neuravnovešen, je titoist kateri svojo voljo za vsako ceno hoče vsiliti drugim.

        7 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 21:30 gost gost

        Poglej samo koliko jih je prišlo pit in žret ker je bilo zašenki, vsi so imeli prekmurje v srcu, po fešti so se seveda ustrezno olajšali.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.08.2023 ob 16:14 gost

      Karel kdo drug je lahko kot 206 X165X75 ob 15:11 !! Sem ga dobro naštudiral !

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        17.08.2023 ob 16:21 Karel K. gost

        Se strinjam z vami 16.14. Mislim da je ta človek avtor vseh teh vsebinsko maloumnih komentarjev s katerimi brani to rdečezvezdarsko titoisitčno srenjo pred resnico, kdo ali kaj so bili in kaj delali ti slabega v preteklosti.

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.08.2023 ob 19:17 gost

      V prvoj vrsti sama nesnaga nič drűjgega

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.08.2023 ob 22:45 Zoli gost

      Ne razumen s čim so si tile v prvi vrsti zaslužili stole... Kje so pa uspešni gospodarstveniki ki nas že leta držijo 1 cm nad gladino...Ljubljančani pa so itak na zasluženem 10 dnevnem podaljšanem vikendu, tako da je proslava itak sama sebi namen!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.08.2023 ob 23:35 Vanessa gost

      Povabili bi Avstrijce, kjer si polovica prekmurcev služi kruh in prekmurske podjetnike, ki so zaslužni, da Prekmurje še koliko toliko ekonomsko diha in ne ničvredni politiki...

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.