https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Na nekdanjem posestvu beltinske grofice Marija Zichy so kosili z ročnimi kosami

27.05.2024 ob 17:20  

Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Pufkač Ižakovci v zaselku Hrenovice v Beltincih je pripravilo etnološko prireditev košnja trave z ročnimi kosami. 


V zaselku Hrenovice se je zbralo lepo število koscev. Med njimi sta bila tudi 11- letni Nejc in 13- letna Larisa Nežič doma iz Melinec. 

Na pomoč za košnjo trave z ročnimi kosami je poklical člane Društva  ljubiteljev starodobne tehnike Pufkač Ižakovci. Na košnjo trave pa so še prišli Polanski Pücki, Društvo Dimek Beltinci, Društvo Potač Gančani in člani Turističnega društva Büjraš Ižakovci. Velika večina koscev se je na prireditev pripeljala s starodobnimi traktorji in starodobnimi kolesi, ki so jih ob tej priložnosti pokazali na ogled.

Nekoč pred leti je imela nekdanja beltinska grofica Marija Zichy svoje »Marof« posestvo s hlevom, kjer je bila živina. Njeni delavci pa so na tem travniku z ročnimi kosami kosili travo za živino. Tako je Društvo ljubiteljev starodobne tehnike Pufkač Ižakovci letos že 12. leto zapovrstjo prikazalo in obudilo nekdanje kmečko opravilo. Čas so zavrteli za nekaj let nazaj in kosci so na bivšem grofičinem travniku prikazali ročno košnjo z ročnimi kosami.

Kosci so se prelevili v nekdanje grofičine kosce, kar jim je dalo lep občutek in spomin na grofico Marijo Zichy. Vse to društvo ohranja in neguje za bodoče rodove, da nekdanji čas ne bi zbledel in šel v pozabo. Zbrali so predvsem starejši kosci, ki to opravilo že dobro obvladajo in večkrat poprimejo za ročne kose. V Društvu ljubiteljev starodobne tehnike Pufkač Ižakovci so veseli, da v njihove vrste stopajo mladi, ki jih veseli košnja trave in ohranjanje nekdanjih opravil na kmetih. 

Vodja košnje trave z ročnimi kosami je bil Mirko Hirci, pomagal pa mu je tudi predsednik društva Branko Nedelko, ki je zadovoljen, da društvo ohranja in neguje staro tradicijo košnje trave z ročnimi kosami. Gre za lepo tradicijo, ki se prenaša iz roda v rod in predvsem tudi za starejše člane, ki komaj čakajo dan, da pokažejo kako se pravilno kosi trava.

Gre za običaj, ki ga ohranjajo z dušo za svoje prednike. Preden se je košnja trave začela so si kosci pripravili kose in jih tudi sklepali, da so potem lažje rezale travo. Po nekdanji tradiciji so s seboj na košnjo vzeli spleteni cekar in v njega dali jutranji zajtrk s pijačo. Prvi plaz trave je pokosil Primož Režnja, član Društva ljubiteljev starodobne tehnike Pufkač Ižakovci, doma iz Ižakovec in potem za njim vsi ostali kosci. 

Po košnji so potem travo raztepli, da se posušila na soncu in postala seno, da jo bo bližnji kmet lahko porabil za živino. Ob koncu košnje trave, so se vsi skupaj usedli in družili za skupno mizo ter se poveselili in nazdravili lepemu dogodku.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.05.2024 ob 18:33 gost

      Bravo dečki dobr van je kosa rezala. Najbolj pa po koncu košnje kupica stekla.

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.05.2024 ob 19:20 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.05.2024 ob 19:20 gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everryone... Work for three to eight hrs a day and start getting paid in the range of 9,000-37,000 dollars a month... Weekly payments....... 𝐖𝐰𝐰.𝐖𝐨𝐫𝐤𝐬𝐏𝐫𝐨𝐟𝐢𝐭𝟏.𝐂𝐨𝐦

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.05.2024 ob 19:46 Ethel Stratton gost

      Uporabljam spletno poslovno priložnost, za katero sem slišal, in zaslužil sem tako velik denar. Res je uporabniku prijazen in tako sem vesel, da sem izvedel zanj. Evo, kaj počnem. Za več podrobnosti obiščite————————_𝐖𝐰𝐰.𝐞𝐚𝐫𝐧𝟓𝟒.𝐜𝐨𝐦

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.05.2024 ob 20:47 gost

      I’m using an online business opportunity I heard about and I’ve made such great money. It’s really user friendly and I’m just so happy that I found out about it. Here’s what I do. For more details visit————————➤ 𝐖𝐰𝐰.𝐌𝐨𝐧𝐞𝐲𝐏𝐚𝐲𝟏.𝐂𝐨𝐦

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.05.2024 ob 22:10 gost

      Ka pa velki melinčar tam dela? Nej je on na bolniškom!? Pa beltinski Pozdejrec se vseposedi kcuj rijvle on je nikši nej kosec!

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.05.2024 ob 6:17 gost

      Svoj prag si pometi, pazi, pazi, še ne vejš ka te čaka, karma je prasica! Pa, če je, pa ka tou tebe briga, ka te zdaj nesmi nousa iz kuče poriniti,p......a hudobija je le v enih.

      11 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      28.05.2024 ob 9:45 Imexy gost

      Raje bi pokosili tam, kjer je res nuja, kar ne folgajo komunalna podjetja. Bog ne daj, da bi kdo prostovoljno kaj opravil v javno korist.

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      28.05.2024 ob 14:56 gost

      Imexy , tij maš tùdi doma koso , če te tak jezik srbij, ka nemreš biti tùo, Idi pa tij pokosi ge znaš ka komuna ne lada.Tij 22,10, bi tij tùdi lejko bùl vsepovsod poleg, če ne bi nemaren bùl, vražja hudobija pa nevoščenost, zdigni rit pa Idi.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.05.2024 ob 21:44 Kobra gost

      Imexy,veš da ne smeš kolegom in sosedom pomagat v super državi šlo,kaj pa dobrodelna dela,ka pa bo rekli fbi- furs

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      31.05.2024 ob 18:07 Angel gost

      Mirko vse folgaš

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.