https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Pesem, tradicija in ponos: Ljutomerski oktet o turneji v Kanadi

15.7.2024  

Ljutomerski oktet, ki deluje v sklopu Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer, s svojimi koreninami sega v leto 1965 ter preko pesmi, tradicije in ponosa ohranja ter razvija slovensko zborovsko pesem in jo širi v daljni svet. Ne dolgo nazaj so se na pobudo slovenskih izseljencev v Kanadi odpravili na krajšo turnejo, kjer so opravili šest nastopov in koncertov v mestih Toronto, Hamilton in Ottawa. O njihovem gostovanju in izkušnji v Kanadi smo se pogovarjali z organizacijskim vodjem in pevcem Ljutomerskega okteta, Tihomirjem Babičem.

Oktet se je z željo, da se kulturni zaklad širi med Slovenci po vsem svetu odzval na povabilo Slovenske skupnosti v Torontu in Hamiltonu na slovensko kulturno srečanje v Kanadi, ki predstavlja kvaliteten dogodek z dodatno kulturno vrednostjo. Je produkt velike mere ustvarjalnosti, dela ter ljubezni do poustvarjanja slovenske ljudske in umetne pesmi slovenskega jezika. 

"Zgodilo se je ogromno lepih in pristnih spominov ter doživetij. Zagotovo se ti v spomin najbolj vtisnejo vsi naši Slovenci, ki se tako zvesto in vztrajno trudijo ohranjati slovenski jezik in kulturo. Ob naših zapetih slovenskih pesmih so podoživljali vsak na svoj način tiste tople spomine na domačo hišo in Slovenijo. Zadovoljstvo je bilo obojestransko, saj smo tudi pevci imeli izjemno dober odziv publike, tople sprejeme in seveda dolge aplavze, " nam o njihovi izkušnji pove Tihomir in nadaljuje z ankekdoto: "Ko smo obiskali Kulturno društvo Simon Gregorčič, smo doživeli res krasen in topel sprejem. Vzdušje je bilo res dobro in smo zraven našega harmonikarja Božidarja vsi skupaj zapeli in tudi zaplesali. Naenkrat smo vsi oktetovci plesali in vzdušje je bilo nepozabno. Članice društva so rekle, da bi nas takoj imele v Kanadi, ker smo odlični pevci in tudi plesalci."

Priprave na turnejo so se začele že pred enim letom, ko so s strani Marjana Kolariča, člana sveta vlade Republike Slovenije za Slovence v Kanadi, dobili povabilo skupnosti Toronto in Hamilton. To je bila osnova za prijavo na razpis pri Uradu za zamejce v Sloveniji, ki pa ga zaradi malega števila članov v oktetu niso dobili. 

"Ker pa smo Prleki trmasti smo seveda rekli, da bomo stopili skupaj in kljub temu izpeljali to turnejo. Začela se je trnova pot zbiranja sponzorjev in donatorjev. Domača Občina nam je priskočila na pomoč, tudi sosednje občine so se lepo odzvale. Brez sponzorjev in domačega kulturnega društva Ivana Kaučič Ljutomer nam ne bi uspelo. Zraven pevskih priprav, ki so bile zelo intenzivne, smo torej delali še nadure pri iskanju podpornikov," nam razloži.

Na pobudo Gregorja Vidmarja, dirigenta Ljutomerske pihalne godbe in ob podpori predsednice Kulturnega društva Ivan Kaučič Ljutomer, Mire Rebernik Žižek, so se odločili prirediti dobrodelni koncert "Prlekija v Kanado", kjer so zbirali še zadnja prepotrebna sredstev za njihovo pot v Kanado. Tako so združili moči z domačimi kulturniki in ob odlični publiki na koncu izpeljali uspešnen koncert. 

Turneja v Kanadi je trajala osem dni in sedem noči. Gostovali so v Torontu, Hamiltonu in Ottawi, kjer so zraven uradnih nastopov izvedli še številne krajše priložnostne nastope za naše rojake.

"Izredno topel sprejem je bil v Hamiltonu, ker domuje veliko Prekmurcev in Prlekov. Tam smo se počutili res odlično. Peli smo pri sveti maši, ki jo je daroval gospod Dragu Gačnik, župnik, ki je bil tudi v Sloveniji v Radencih in smo ga že malo poznali. Po maši smo imeli sprejem domačinov in skupno večerjo. Zelo lepi vtisi. Še vedno imajo najraje naši rojaki domačo ljudsko pesem. Radi so se nam pridružili ob petju in spomini so zelo živi," pojasni Tihomir.

Ljutomerski oktet neprekinjeno deluje že 60 let, pri čemer Tihomir razmišlja, da mora vsaka zrela zasedba s takšnim delovanjem zraven domačih koncertov opravljati tudi svoje poslanstvo in pesem ponesti onkraj našega kontinenta, bodisi v Kanado, Argentino ali Avstralijo.

"Biti ambasador slovenske kulture je nekaj najbolj plemenite kar lahko amaterski ljubite kulture in izvajalec doživi. S tem smo vsi skupaj pridobili novo širino razumevanja kulture in našega poslovnega poslanstva, moškega štiriglasnega petja," še dodaja.

Oktet s tem gostovanjem uradno začenja praznovanje njihove 60. pevske sezone. 

"Drugo leto bomo priredili srečanje oktetov in prijateljev v Ljutomeru. Potem bomo kronali našo obletnico z jubilejnim koncertom in razstavo delovanja okteta skozi zgodovino. Zraven teh dveh večjih aktivnosti bomo seveda izpeljali še več gostovanj po Sloveniji in sodelovali pri številnih kulturnih prireditvah. Pridružite se nam na našem praznovanju," povabi Tihomir.

Naj živi Ljutomerski oktet nocoj in vselej.

Foto: Ljutomerski oktet

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.07.2024 ob 12:09 AlexandraPage00 gost

      My last month paycheck was for 11000 dollars… All i did was simple online work from comfort at home for 3-4 hours/day that I got from this agency I discovered over the internet and they paid me for it 95 bucks every hour…. for more info visit any tab this site Thanks a lot ==>==>============>=>) Www.join.payathome9.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.07.2024 ob 0:14 Hardy gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everyone... Work for a few hrs a day and start getting paid in the range of 17,000-24,000 dollars a month...Everyone can get lab this opportunity... see detail here... C­­a­­s­­h­­p­­r­­o­­f­­i­­t­­7­­.­­C­­o­­𝐦

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.07.2024 ob 13:31 gost

      Dragi oktetovci, kje pa je poleg kanadske zastave slovenska zastava. Sramotno in žalostno.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.07.2024 ob 15:02 popotnik gost

      Nisem v okteti in sem bil v Montrealu ,Torontu in San Francisku ter na ogledu zapora Alcatraza

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.07.2024 ob 15:30 Pezdec gost

      Vsemogoci pralec denarja pezdec je pozoba na zastavo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.07.2024 ob 22:42 Pezdec je Beznec? gost

      Tudi eti te spoznamo kaka prevarancija si

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.