https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Cene poslovnih premičnin so krepko narasle

08.07.2024 ob 6:00  

Iz Statističnega urada RS sporočajo, da so se v prvem letošnjem četrtletju cene poslovnih nepremičnin krepko zvišale, in sicer za 11,5 odstotkov. Po znižanju cen v zadnjem četrtletju 2023 so se v opazovanem četrtletju podražili tako pisarne kot tudi storitveni in trgovski lokali. 


K skupnemu dvigu cen so prispevale podražitve tako pisarn (za 10,0 odstotkov), kot tudi trgovskih in storitvenih lokalov (za 13,5 odstotkov). Upadu cen obeh vrst poslovnih nepremičnin v prejšnjem četrtletju je sledil izrazitejši dvig v tem četrtletju.

Kljub četrtletnim nihanjem cen poslovnih nepremičnin se nadaljuje trend njihove postopne rasti, ki traja od leta 2020. Rast cen trgovskih in storitvenih lokalov je doslej zaostajala za rastjo cen pisarn, s podražitvami v zadnjem obdobju pa se je zaostanek precej zmanjšal. Cene pisarn so bile v opazovanem četrtletju za 55,2 odstotkov višje kot leta 2015, cene trgovskih in storitvenih lokalov pa za 47,6 odstotkov

Četrtletno število prodanih poslovnih nepremičnin (139) je bilo najmanjše po letu 2015, skupna vrednost nepremičnin, prodanih v prvem četrtletju, pa je bila kljub njihovim višjim cenam najnižja doslej. 

Omenjeno število prodanih poslovnih nepremičnin se je postopno zniževalo že v letih 2022 in 2023, upad v zadnjem četrtletju (za četrtino v primerjavi s predhodnim) pa je bil še posebej izrazit. Priča smo običajnemu tržnemu mehanizmu, ko naraščanje cen poslovnih nepremičnin povzroči upad obsega povpraševanja, posledica pa je upad prodaje.

 

Vir: SURS

Cene poslovnih nepremičnin so se na letni ravni dvignile še enajsto zaporedno četrtletje (za 16,2 odstotkov), tokrat predvsem zaradi rasti cen trgovskih in storitvenih lokalov (podražili so se za 28,4 odstotkov), medtem ko so bile cene pisarn višje za 5,1 odstotek.  

Foto: freepik 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.07.2024 ob 6:55 gost

      Vse se dviga v nebo tudi wc ni več 50 centov ampak 1evro. Sladoled na Hrvaškem 14 evrov kampiranje 4 tisočake. Da nebo pomote v Sloveniji skoraj isto za dopust moramo delati več 12 mesecev. Prej smo delali 6 mesecev za dopust. To pa vse zato da raja ki nima denarja ki bi temu sledila nebo hodila na dopust. In bodo plaže morje hoteli samo za prestižne goste kot so oligarhi tajkuni mafijci itd.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.07.2024 ob 19:24 AAAAAAAAAAAAAAAAAAAA gost

      6 mejcecov za dopust ka maš plačo 300 Evrov?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.07.2024 ob 21:57 Aha gost

      Popolnoma se z tabo strinjam ali se naj zavedajo da je to kratkoročno polno gostiln tudi v Pomurju se zaprlo ker so imeli standard kje so samo elita bili zaželjeni,naj se zavedajo da je majhen denar pa pogost več vreden kot velik pa kratkoročen

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.07.2024 ob 22:01 Aha gost

      Ni v 300 e plače fora fora je da se ne daje denar samo za dopust tu so čeki hrana stroški avta,... Vedno manj se lahko da na stran za dopust in te mogoče res nanese čez celo leto,no aaaaaa če maš tri jurjev ti gre to skoz da prej našperaš

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.