https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Električni avtomobili s Kitajske dodatno ocarinjeni

20.07.2024 ob 8:29  

Evropska komisija je uvedla začasne dodatne carine na uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske. Odločitev temelji na ugotovitvah preiskave, ki je pokazala, da kitajski proizvajalci uživajo nepoštene subvencije, kar ogroža evropske proizvajalce.


Rezultati preiskave in dodatne carine

Preiskava, ki se je začela oktobra lani, je pokazala, da kitajski proizvajalci električnih avtomobilov prejemajo subvencije, ki jim omogočajo ponujanje vozil po nižjih cenah. Evropska komisija je določila dodatne carine: za BYD 17,4 %, za Geely 19,9 % in za SAIC 37,6 %. Povprečna carina za ostale proizvajalce, ki so sodelovali v preiskavi, bo 20,8 %, za tiste, ki niso sodelovali, pa 37,6 %.

Posledice in prihodnji ukrepi

Carine veljajo od 5. julija za obdobje največ štirih mesecev, v katerem bo sprejeta dokončna odločitev o uvedbi trajnih kazenskih carin. Te bodo veljale pet let z možnostjo podaljšanja. Evropska komisija bo nadaljevala pogovore s kitajskimi oblastmi, da bi dosegli skupno rešitev, skladno s pravili Svetovne trgovinske organizacije (WTO).

Reakcije evropskih držav

Reakcije med državami članicami so različne. Nemčija je izrazila zaskrbljenost zaradi morebitnega stopnjevanja trgovinske vojne med EU in Kitajsko, medtem ko je Francija naklonjena uvedbi višjih carin. Evropski proizvajalci električnih avtomobilov podpirajo ukrep, saj že dlje časa opozarjajo na nelojalno konkurenco iz Kitajske.

Odziv Kitajske

Kitajske oblasti so napovedale, da bodo pozorno spremljale razvoj dogodkov in sprejele potrebne ukrepe za zaščito pravic in interesov kitajskih podjetij. Preiskava, napovedana septembra lani, je del prizadevanj Evropske komisije za zaščito evropskih proizvajalcev pred poceni uvozom električnih avtomobilov iz Kitajske.

Vir: STA

Foto: Freepik

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.07.2024 ob 12:18 Karel K. gost

      Nizke cene kitajskih avtomobilov niso v celoti posledica državnih subvencij ampak zaradi nizkega zaslužka zaposlenih, kjer delajo za smešno nizko plačo. Pa tudi surovine imajo na razpolago več kot Evropejci. Kako se deli dobiček od proizvodnje na Kitajskem. Morda je dosti manjši kot ga pobirajo Evropejci. Marda lahko Evropejci z znižanjem dobička pocenijo avte. Kitajci bodo zaobšli Evropo in bodo svoje avte prodajali drugje v Aziji in Afriki, Južna amerika.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.07.2024 ob 21:37 Kobra gost

      Karči imate prav,naj si cene primerjajo id5 in Kitajca,kdo pa bo nor pa da za to stanje petdeset jurjev pa vprašanje če pride direktno od ms do Kopra brez polnjenja,sicer pa kaj ne brani ni zanesljiv avto

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.