https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Nova informacijska tabla sprožila burne odzive, odzval se je škof Peter Štumpf

Beltinci, 06.07.2024 ob 16:00  

Pred cerkvijo v Beltincih je nedavno postavljena informacijska tabla, posvečena zavetniku, svetemu Ladislavu, dvignila val polemik.


Tablo, ki vsebuje napise v slovenskem, madžarskem, angleškem in nemškem jeziku, je finančno podprla Madžarska, a lokalne oblasti o postavitvi niso bile obveščene, kar je sprožilo ostre kritike v javnosti.

Med drugimi je mnenje izrazil tudi murskosoboški škof Peter Štumpf, ki je opozoril na nedavne napade medijev na svetega Ladislava, pri čemer so ga označevali kot nacionalista in madžarona. Škof je v svojem odzivu poudaril potrebo po spoštovanju verskih in kulturnih simbolov ter izrazil zaskrbljenost nad rastočim konfliktom glede kulturnih identitet v regiji.

Njegov odziv objavljamo v celoti:

"Že nekaj časa nekateri po medijih javno sramotijo zavetnika beltinske fare, sv. Ladislava. Tega svetnika zmerjajo z nacionalistom, »madžaronom« in podobnimi oznakami.

Sram me je bilo, ko so me škofje iz sosednjih držav spraševali, kakšni so to pri nas ljudje, ki jim pišejo, naj ne hodijo v Beltince zaradi častilcev sv. Ladislava in zagovornikov srečanja katoliških vernikov iz Slovenije, Madžarske in Hrvaške. Škofje se k sreči niso pustili prestrašiti in so vseeno prišli.

Ko sem prišel za škofa v Soboto, sem dobil jasno sporočilo takratnega nuncija v Republiki Sloveniji, ko mi je posredoval papeževo imenovanje, naj bom v Soboti škof za vse: Slovence, Madžare, Hrvate, Rome in tudi Nemce. Da naj torej ne delam razlik med zaupanimi mi ljudmi. Tega se držim in tako skušam tudi ravnati. V škofiji ne dovolim nikakršnega širjenja nacionalizma. Vernike vedno znova pozivam k dolžnosti, da so odprti drug do drugega v spoštovanju, kulturnem dialogu in priznavanju narodnostnih pravic, ki jih imajo vsi prebivalci soboške škofije.

Glede odločanja o tem, kaj bo stalo na zasebnem zemljišču, denimo zemlji, ki pripada neki župniji (denimo pred ali v cerkvi, kapeli in drugih cerkvenih objektih), me moje poslanstvo škofa zavezuje, da o tem odločam samo jaz s svojimi duhovniki in njihovimi sodelavci. Ob upoštevanju zakonodaje in za to pristojnih javnih ustanov je prav, da o takih stvareh odločajo le ljudje z iskrenimi nameni in občutkom za poslanstvo Cerkve.

Razmišljajmo širše:
- Je mene kot krajevnega škofa kdo vprašal, če lahko postavi ob župnijski cerkvi v Beltincih cevast spomenik v spomin slovenskim narodnim buditeljem? Nihče! Pa vendar je to celo moja krstna cerkev.
- Zavetnik Sobote je sv. Nikolaj. Kot škof je deloval v Miri v današnjem Demru v turškem okolju Antalija. Tam je tudi postal svetnik. Smo potem v Soboti zaradi njega morda Turki?
- Ustanovitelj zagrebške škofije je sv. Ladislav. So torej zaradi njega Hrvati danes Madžari?
- V soboški stolni cerkvi je še nekaj madžarskih napisov, v ljutomerski župnijski cerkvi pa nemških. Bomo zato stran pometali oltarje in večstoletne reliefe z napisi, ki sporočajo nekaj pomembnega o naši preteklosti, ki je pač ne moremo spreminjati?

Nacionalizmi ne prihajajo po svetnikih, ampak po hudobiji, ki ne izbira ne vere in ne prepričanja. Svetniki svete Cerkve so nasprotje hudobije, so priprošnjiki v večnosti. Tam glede tega sv. Ladislav prav gotovo ne miruje."

Dr. Peter Štumpf SDB
soboški škof

Foto: Arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.07.2024 ob 16:42 FUJ MEDIJI gost

      FUJ MEDIJI, KOMUNISTI IN LEVIČARJI VSI NESTRPNEŽI - FAŠISTI. Kot prebivalec Beltinec NIKOLI nisem slišal, da bi koga v Beltincih ta napis motil. Sploh mi ni jasno zakaj bi lahko koga sploh motil ? RES BI RAD VEDEL IN VIDEL vas nestrpneže kdo in kaj ste da širite sovraštvo med ljudstvom, pa še več, da si dovolite nas kot domačine prebivalce Beltinec prikazovati v taki luči. Zato vas še enkrat prosim predstavite se kdo ste, seveda če si upate in imate jajca. Prebivalce Beltinec nas tudi moti NEODZIVNOST ŽUPANA VIRAGA na to temo, on bi moral biti prvi, ki bi se zoperstavil na tako sovraštvo in sramotenje njegove občine in občanov. TOREJ ŽUPAN VIRAG KJE SI ????

      10 28 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2024 ob 17:19 963 gost

        Malo si preberi svoj komentar in ti očitaš drugim, da so nestrpneži. Nehajte že cerkvenjaki žaliti ostale ljudi. Virag pa je dovolj pameten, da se na takšne provokacije Štumfa ne bo odzival.

        24 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2024 ob 17:55 SusieThomas gost

        Fantastic work-from-home opportunity for everyone... Work for a few hrs a day and start getting paid in the range of 17,000-24,000 dollars a month...Everyone can get this opportunity........................................ see detail here...... p­­a­­y­­s­­7­­7­­.­­C­­O­­M

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2024 ob 21:38 Wolfgang gost

        https://youtu.be/qDAjoj8STx8 https://youtu.be/b79JvRqpFBs https://www.bild.de/regional/berlin/em-viertelfinale-gegen-die-tuerkei-hollaender-feiern-in-berlin-los-... Kaj pravi cerku na wolfsgrus

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2024 ob 21:39 Wolfgang gost

        https://youtu.be/qDAjoj8STx8 https://youtu.be/b79JvRqpFBs https://www.bild.de/regional/berlin/em-viertelfinale-gegen-die-tuerkei-hollaender-feiern-in-berlin-los- ... Kaj pravi cerku na wolfsgrus

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2024 ob 22:09 gost

        Ti si kdaj čuo za gradbeno dovoljenje za ograjo višjo od pol metra nucaš te za dva metersko tablo tudi

        8 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2024 ob 22:10 123 gost

        Budalo cerkveno vse to je štumfovo pisanje ki širi razdor med verniki, sam je kriv da ima vedno manj vernikov

        17 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2024 ob 9:09 FUJ MEDIJI gost

        Uvedi financiranje po zgledu dela ostalih EU držav, to je takso in boš hitro ugotovil stanje vernikov, FUJ MEDIJI - ne vem katera druga inštitucija ima toliko kiksov kot RKC, da jih ne naštevam !?

        6 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.07.2024 ob 17:18 gost

      Vprasanje za: FUJ MEDIJI - zakaj se ne prrdstavis ti? zakaj pises v mojem imenu, kajti tudi jaz sem Beltincar? zakaj ti zmerjas nekoga za komunista ali ne ves, da komunistov ze dolgo ni vec? zupan Virag je svoje lepo in na primeren nacin povedal. Prevec "grobo" in "nestrpno" nastopa skof. Zakaj pa ne bi smeli imeti svojega mnenja. Pa lep pozdrav!

      31 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2024 ob 21:56 OB 17:18 gost

        Kako si lahko tako nerazgledan ? Cela EU vse državi razen Slovenije so obsodile komunizem, nacizem in fašizem. Slovenija še vedno časti komunistične zločince, simbole, celo Ustavno Sodišče je pred 10 dnevi sprejelo odločitev, da se v Radencih mora ulica poimenovati po največjem komunističnem zločincu Tito. In ti trdiš, da ni v Sloveniji komunizma. Če si morda starejši se spomniš če si mlajši pa se pozanimaj kako je v Romuniji končal komunistični zločinec Ceausescu in njegova žena.

        9 24 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2024 ob 0:13 Stalinisti gost

        https://youtu.be/Ct0aT5HUtYk https://youtu.be/PFI30z6ArBI Danes Szloveniji vladaju Stalinisti.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.07.2024 ob 18:36 AJAJAJAJAJ gost

      Virag bi že zdavnaj moral odstopiti ker ni napravil za Beltince ABSOLUTNO NIČ.

      13 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.07.2024 ob 21:33 gost

      Gospod skof: "cevast spomenik na zasebnem zemljiscu" ??? To pa je nedtrpnost. A pred 5. leti pa vas to ni motilo??? V soli se deca ucijo o simboliki stebrov in ljudeh, ki so upodobljeni. O joj! Umirite retoriko in pustite ljudem, da drugace razmisljajo.

      23 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2024 ob 16:18 služiti gost

        Pušpek ne pozna drugoga kak križ na šteroga te da zabiti ali pa grmado za kurjenje čarovnic potem se njegov domet konča. Prvi prevod Svetega pisma so pa vkradnoli literanan.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2024 ob 9:49 šalatzr gost

        V šoli se deca učijo, da ni več moškega in ženskega spola, da so spoli trije in da je oblika ljubezni "lizati ritke".. TO VAS PA NE MOTI? Učiti krščanske vrednote pa vas moti?

        0 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.07.2024 ob 21:37 Aha gost

      Ka pa ma veze napis? Vej pa smo v trikotniku držav poleg vogri poleg jodlari jenkiji pa crveni mundiri pa so itak po Cejlon sveti ka Noe rivajo tak ka more takša tabla biti

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.07.2024 ob 21:38 Aha gost

      Nose rivajo se opravičujem

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.07.2024 ob 22:04 ŠTEFAN BOROVIČ gost

      Jaz sem Štefan Borovič, naj se mi javi vsaj eden, seveda podpisan če ima jajca, ki ima kaj proti tej tabli. Nemreč 99;9 % prebivalcev Beltinec NIMA PROTI TABLI ČISTO NIČ IN JIH NE MOTI. Ajde da vas vidim junaki. Pišta Borovič

      6 17 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.07.2024 ob 22:09 Anonimnež gost

        Štefan Borovič, ti si debil! Kako veš, da se 99,9% prebivalcev Beltinec strinja s tvojim blesavim komentarjem? A si šel do vsakega in ga anketiral budalo?

        16 2 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2024 ob 9:55 BELTINCI - ŠTEFKA gost

        Jaz tudi nimam nič proti tabli in v nedeljo nas je pri treh mašah polna cerkev ( pri treh mašah). IN NIHČE NIMA NIČ PROTI TABLI. A ne želimo se izpostavljati in prilivati bencina na ogenj. PO PREKMURSKO SO REKLI: " BOLJ DREK MEŠEŠ BOLJ SMRDI." Pa kot kristjani ne želimo nikogar želiti, pljuvati, obirati. A ne razumemo vas neverne, da vas tako mučijo in vznemirjajo naše cerkvene zadeve. Bodimo spoštljivi eni do drugih. In se ne žalimo.

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      06.07.2024 ob 22:41 gost

      17:18 zelin si ka svojega sovrastva ne bi prenasal na potomce dokec do taksi lidje sprave nemre biti. V Radencaj je Titova ulica ze dugo, nej je tak odloceno kak pijses. Zadosta zalostno ka nas primerjas z Romunijo, samo zelin si ka nejsi izkoristil vse ugodnosti socializma. Kama ide cerkev s taksimi verniki?

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      06.07.2024 ob 23:16 Aha gost

      Hja 17.18, celi svet je proti tem ka si naštel pozabi si pa omeniti kapitalizem Keri vzel srednji sloj prebivalstva ki v jugi bil,ali si si takrat nakopal vsega pa hočeš zamaskirati ali pa si jezen ker si bil nesposoben si nakopati kak eni,ja v Romuniji je bilo pač tak komunizem v Romuniji če veš je bil naklonjen Korejcem,...naš socializem pa v vzhodni blok poglej malo zgodovino pa te napiši,čaušeska je pokopal svojeglavi komunizem,vse kaj sta imela Jugoslavija pa Romunija skupnega je džerdap.

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      07.07.2024 ob 7:18 gost

      V cerkvi kot inštitucije je samo 20 procentov pravih vernikov. Vse ostalo pa so samo verniki kere mora sosed prijatelj javnost videti da hodijo k maši. Tja se hodijo kazat razpravljat o drugih ljudeh kajti to je nacionalni šport Slovencev zavist hvalisanje samega sebe druge pa posrati bo konca. Kaj se pa tiče škofa Štrunfa katastrofa. V cerkvenih krogih tak človek nima kaj iskati ker če bi živel začasa Jezusa bi ga ta glatko odslovil dokler se nebi spremenil in se odpovedal vsemu razkošju kerega si tako na veliko grabi.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      07.07.2024 ob 9:40 gost

      Cerkeveni oligarhi tajkuni so v zgodovini človeštva naredili največ škode ljudem po celem svetu največ vojn so zakuhali največje morojie se dogajajo prav zaradi vse vrstnih verskih oligarhov. Zato bo bog imel veliko dela ko ti dušni pastirji pridejo pred svetega Petra.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      07.07.2024 ob 11:45 jakec gost

      Nerazumem prekmurcev ,ali ljudi ,ki na teh portalih komentirajo tako na sobota info kot natem portalu,samo svraštvo in blatenje tako glede cerkve in njenih ljudi,to kar se sedaj vse piše ,se ni dovolilo v času največjega komunizma in če bereš še druge portale na nobenem ni toliko sovraštva ,seveda glavno odgovornost , da se to lahko dogaja nosijo uredniki teh portalov in s tem podpirajo vse večjo sovraštvo med slovenskim narodom

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      07.07.2024 ob 13:52 gost

      Ja v casu komunizma skof ne bi smel tako govoriti o ljudeh, zdaj pa se izzivlja nad ljudmi. (botri, darila, drugacno mislenje...)

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.