https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

FOTO: Želita si, da vsakdo najde svoj navdih: Ljubezen skozi krožnik med Prekmurko in Brazilcem

17.07.2024 ob 6:00  

Instagram profil Alloverthe.plate se je rodil iz preproste želje ustvariti album spominov in hkrati deliti ljubezen do narave, hrane, potovanj, življenja nasploh. Brazilski vsakdan je drugačen kot naš. So zelo sproščeni, srčni in znajo uživati v res majhnih stvareh. Ljubijo življenje, ki ni vedno najbolj sladko.


Za objavami sta Kaja in João, Prekmurka in Brazilec, ki sta se spoznala nekje vmes in skupaj raziskujeta nove svetove ter okuse. Ustvarjanje v kuhinji, preizkušanje novih receptov in poigravanje s tradicionalnimi je njun najljubši skupni čas.

Kaji veliko pomeni estetika, João, ki je po očetovi strani družine Italijan, pa prisega na bogate okuse. Tako se je v njunih galerijah znašlo vedno več fotografij jedi, ki so nastale doma v Prekmurju, na italijanskem podeželju, kjer sta nekaj časa živela, v njuni ljubi Lizboni ali pa São Paulu, od koder prihaja João. Skoznje govori njuna zgodba, zato tudi Alloverthe.plate – okoli sveta skozi jedi.

Z njima smo se pogovarjali tudi mi.

Kako sta združila kulturne kulinarične vplive v receptih na vajinem blogu, ob upoštevanju obeh vajinih ozadij?

Velikokrat poskusiva, v kakšno slovensko jed dodati ščepec Brazilije, brazilske jedi pa želiva prikazati čim bolj avtentično. Čeprav je to včasih težko, saj pri nas ne dobiš čisto vsake sestavine. Nekaj sva jih zato prinesla iz svojih obiskov Brazilije, npr. cachaco – žganje iz sladkornega trsa, s katero se pripravi odlična caipirinha – osvežilni brazilski koktajl z limeto in veliko ledu, ali dende olje – značilno oranžno olje iz palme, ki se uporablja v afro-brazilski kulinariki na severovzhodu Brazilije. Je tudi ena od sestavin v priljubljeni jedi camarão na moranga oziroma »rakci v buči«, recept, ki sva ga delila na profilu.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kaja & João (@alloverthe.plate)

 

Kateri so bili vajini najljubši trenutki, ko sta skupaj odkrivala nove slovenske sestavine in jedi ter jih vključevala v vajino kuhinjo?

Ena prvih jedi, ki sva jo pripravila skupaj, je bila sarma. To je bilo na Portugalskem, kjer nisva nikjer našla kislega zelja, zato sva jo pripravila kar s svežim in bila je vrhunska. To je bilo novo tudi zame, saj sarme prej še nikoli nisem skuhala.

João kuha s Kajino babico.

Eden najlepših spominov, zabeležen na najinem profilu, je tudi paprikaš, ki mi ga je João skuhal, ko sem bila bolna. Skuhal ga je čisto sam, ne da bi to jed kadarkoli prej poskusil. Okus me je takoj popeljal v babičino kuhinjo iz otroštva ...

Če bi morala izbrati najbolj smešen trenutek, pa so to zagotovo štruklji, ki jih je João prvič poskusil v koči na Veliki Planini. Od takrat so se mu resnično zamerili, poimenoval pa jih je kar "sladki ravioli".

Kako se je vajina kuhinja spremenila od trenutka, ko sta prvič začela deliti kuharske izkušnje na blogu?

Prve objave so bile ustvarjene kmalu po tem, ko se je João iz Portugalske preselil v Slovenijo, dve leti po tem, ko sva se spoznala. V moji kuhinji je bil vedno poudarek na sezonski zelenjavi in uporabi vsega, kar smo pridelali na domačem vrtu. Ko sva združila moči in je kuhalnico večkrat zavrtel tudi on, pa so v kuhinjo stopili konkretnejši okusi - italijanske focaccie, testenine, brazilske sladice, veliko več se zdaj uporablja pečica ...

Kateri je bil največji izziv pri prilagajanju vajinih najljubših družinskih receptov za slovenski okus?

Definitivno iskanje sestavin. Da pripraviš avtentični prigrizek pão de queijo – sirove kruhke, potrebuješ mandiokin škrob, ki ga je pri nas težko dobiti. Kondenzirano mleko, ki je praktično v vsaki brazilski sladici, pa João vedno kupuje na točno določenem mestu. Njihove sladice so precej bolj sladke, kot smo jih navajeni. Druga stvar pa je indukcijska plošča, saj v Braziliji vsi kuhajo na plin.

Včasih se João za kakšen recept posvetuje z mamo ali babico, nato pa ga nekoliko prilagodi, glede na to, kar nama je na voljo, ali pa za koga kuhava. Zelo rada kuhava za družino in prijatelje.

Jaz pa sem Brazilcem recimo predstavila okus prekmurske gibanice. No, ta je bila sicer nekoliko prirejena, saj določenih sestavin, na primer maka ali kisle smetane v São Paulu, nisem dobila, a je vseeno odlično uspela. 

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kaja & João (@alloverthe.plate)

 

Kako sta se oba naučila in rasla skozi proces ustvarjanja profila, ki združuje vajino skupno strast do hrane?

Jaz sem se naučila uživati v jedeh, ki zame niso bile najbolj "zdrave", in ko opazujem, koliko veselja João izžareva med njihovo pripravo, se to odraža tudi na krožniku. Skozi kulinariko se ti resnično odpre svet v drugo kulturo, jezik, navade ... Sproti pa se učiva jezika drug drugega. No João ima malo težjo nalogo, ker se uči kar dva, če se malo pošalim - slovenščino in prekmurščino.

Kako vajino razmerje vpliva na vašo kuharsko ustvarjalnost in izbiro receptov, ki jih delita?

Ker oba res uživava ob ustvarjanju v kuhinji, se zelo hitro zmeniva, kateri recept bova posnela. João je bolj spreten v kuhinji, prav tako pa včasih doda še kakšne komične vložke, zato lahko hitro ustvariva vsebino. Jaz sem torej bolj idejni vodja, João pa je tisti, ki omogoči, da imava sploh kaj za objaviti, hehe.

Zdaj bi rada delila več brazilskih jedi in pripeljala te okuse v slovenske kuhinje. Še vedno pa velik del najine vsakodnevne prehrane predstavlja zelenjava z našega vrta, domače sadje, iz katerih pripravljam veliko preprostih, zdravih in okusnih jedi, ki jih seveda rada delim tudi na blogu. Vesela sem, da jih je vzljubil tudi João. Kot pravi Italijan pa me večkrat tudi »skrega«, ko kakšno zelenjavno zloženko na primer, imenujem lazanja.

Kako vama je življenje v Sloveniji pomagalo razvijati nove kulinarične navade in razširiti vaše okuse?

Preprosto, moja babica je ostala v Braziliji. Ko sem se preselil na Portugalsko, sem raje, kot za štedilnikom preživljal čas na surfu med valovi. Nato pa je prišel covid in enostavno sem imel na voljo čas in kuhinjo ter začel preizkušati recepte. Dejansko ni bilo v Sloveniji, ampak na Portugalskem, ko sem pripravil prvi burek. Glede na to, da je bila moja prva izkušnja v Sloveniji v Prekmurju, sem se najprej navadil tudi na tukajšnjo kulinariko. Bograč, dödoli in langaš so zdaj ene njegovih najljubših specialitet, s katerimi ga babice razvajajo ob obiskih, pove João.

Kateri je bil vajin najbolj romantičen kuharski trenutek skupaj, ki sta ga delila?

Uhh, nisva neka huda romantika, hehe. Če bi morala izbrati en trenutek, ujet v objavo, pa bi verjetno to bili »wrapi«, ki so bili najina prva skupna jed. Pripravljala pa sva jih v Lizboni, v pisarni med službo za kosilo. 😊 Tako sva odkrila, da naju povezuje tudi veselje do kuhanja in hrane nasploh.

Želiva si, da vsakdo, ki naleti na najin profil, najde navdih zase – pa naj je to za naslednje kosilo, potovanje ali pa preprosto, da se za ljubezen splača preseliti tudi na drug konec sveta.

Več slik v spodnji galeriji ...

Foto: Osebni arhiv

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.