https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Pridelovanje krompirja: Od njive do krožnika

Renkovci, 16.07.2024 ob 16:00  

Podjetje za trgovino, proizvodnjo in storitve Interseme Ljubljana na področju prodaje semenskega krompirja sodeluje s številnimi pridelovalci semenskega krompirja po Slovenji, kmetijami in Kmetijskimi šolami. Že vrsto let pa z roko v roki sodelujejo tudi s kmetijo Matjašec iz Renkovec pri Turnišču. Ob dnevu polja so se obiskovalci tako seznanili z pridelavo krompirja. 


Na kmetiji Matjašec se s pridelovanjem različnih sort semenskega krompirja načrtno ukvarjajo že šest let in potem se na podlagi preizkušanja sami odločajo za proizvodnjo krompirja. Na kateri imajo zelo dobro izdelano tehnologijo, imajo tudi kvalitetno izvedbo poskusa. 

Poskus na kmetiji Matjašec je nekje najbolje ovrednoten, saj imajo najbolj izdelano tehnologijo, za rast krompirja, pri čemer pa imajo narejen namakalni sistem in vso rast krompirja od sajenje do pobiranja, bdijo nad pridelovanjem krompirja, opazujejo kaj se dogaja v času rasti na polju in tukaj potem dobijo maksimalne rezultate pridelovanja krompirja. 

Na podlagi rezultatov potem podjetje Interseme semenski krompir uvršča za prodajo. Kmetija Matjašec se s pridelovanjem krompirja načrtno ukvarja že dobrih šest let, predvsem gre za pridelovanje semenskega krompirja, za skladiščenje in prodajo. Ob dobri tehnologiji izboljšujejo sorte krompirja za nadaljnje sajenje in prodajo.

Kmetija Matjašec s poskusi, oziroma sajenjem krompirja dela isto kot z ostalim krompirjem, pri čemer sadijo in škropijo z enako tehnologijo. Letos imajo v poskusu 15 sort krompirja in sicer po bavi je to beli, rumeni in rdeči krompir. Na polju se najbolj obnese rumeni krompir. Te sorte krompirja se kar najbolj prodajajo in so najbolj okusne. 

Valentina Venišnik iz podjetja Interseme Ljubljana je predstavila  tehnologijo vse sorte poskuse posajenega krompirja. Pred krompirjem je bila na polju posejana pšenica. Sorte semenskega krompirja so na polju pri Matjašecovih sadilke petega aprila, na razdalji v vrsti je 0,75 cm in med vrstami 35 cm. To je razdalja, ki je definirana na vseh poskusnih poljih, ki jim ima podjetje Interseme Ljubljana po Sloveniji.

Andrej Lukan pa je vodil predstavitev na polju, pri čemer je udeležencem dneva polja predstavil 15 sort semenskega krompirja in podal aktualnost letošnje sezone. Kot je povedal, se bo v bodoče več težav pojavilo v sami semenski proizvodnji in pri zagotavljanju kvalitetnega semena.

Poglavitna težava je v tem, da se cena jedilnega krompirja sicer povečuje. V zadnjih letih se je bistveno povečala v sami strukturi, pri čemer so pridelovalne tovarne povečale svojo proizvodnjo od 50 od 60 odstotkov, kar pomeni, da za proizvodnjo krompirja potrebujejo več surovine, na drugi strani pa je upad svežega krompirja. 

Bistveno težje pa je zagotavljati seme za semenski krompir. Velika večina pridelovalcev se odloča za jedilno proizvodnjo krompirja, ob tem pa se zelo težko zagotavljajo površine za pridelovanje semenskega krompirja. S tem problemom se ukvarja domala cela Evropa.

Na kmetiji Matjašec so udeleženci na polju videli različne sorte krompirja in potem še le-te na druženju poskusili. Dan polja je bil predstavljen v projektu pridelovanja krompirja od njive do krožnika.

Krompir preizkušen v Sloveniji v okviru podjetja Iterseme je namenjen za solate, pečenje, praženje, kuhanje, cvrtje, pire.  Gre za zgodnje in pozne sorte in za ekološko pridelavo. Semenski krompir pa je na voljo na več kot 400 prodajnih mestih po Sloveniji.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2024 ob 6:59 gost

      Dosta guča!!! Brez dobrega dela , NI jela !!!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.