https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Pomurski pridelovalci pšenice razočarani nad nizkimi cenami

17.07.2024 ob 13:30  

Ob zaključevanju žetve v Kmetijsko gozdarskem zavodu Murska Sobota ugotavljajo, da so nekateri pridelovalci z letino zadovoljni, drugi manj, vsi pa poudarjajo, da so odkupne cene prenizke in ne pokrivajo proizvodnih stroškov.

Specialist za poljedelstvo Boštjan Ferenčak je pojasnil, da je letošnja rastna sezona imela izjemno zgodnjo vegetacijo z visokimi temperaturami že februarja, kar je omogočilo zgodnje dognojevanje. Prvi del sezone je bil zaradi ugodnega vremena dober, vendar so obilne padavine v aprilu in maju povzročile večji pritisk bolezni in propad nekaterih posevkov na težjih tleh.

Letina je zelo odvisna od doslednega izvajanja agrotehničnih ukrepov. Medtem ko so nekateri kmetovalci zadovoljni s količino in kakovostjo pridelka, so drugi manj, predvsem zaradi različnih talnih pogojev in morebitnega zastajanja vode.

Odkupne cene pšenice, ki se gibljejo med 165 in 220 evri na tono, ne pokrivajo proizvodnih stroškov, ki znašajo 253 evrov na tono. Pridelava pšenice se v Pomurju giblje med pet in osem ton na hektar, s skupno 15.000 hektarji površin, posejanih s pšenico.

Franc Küčan, podpredsednik Sindikata kmetov Slovenije, je izpostavil, da so nizke cene na borzi ostale nespremenjene. Mlinarji po njegovih besedah navajajo vpliv ukrajinske pšenice kot razlog za nizke cene slovenske pšenice. Nekateri pridelovalci, kljub visokim vložkom v pridelavo, ostajajo razočarani nad doseženo kakovostjo in prihodnjimi ekonomskimi izzivi.

Vir: STA

Foto: arhiv Pomurec

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.07.2024 ob 14:28 Karel K. gost

      Pa kaj je potem zdaj za problema, ko človek ne more objaviti9 komentarja

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.07.2024 ob 14:30 Karel K. gost

      A ste na pomurcu prebrali vsebino mojega komentarja, ko sem ga pisal in mi zdaj ne dovolite te vsebine objaviti ker vam politično ne ustreza.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      17.07.2024 ob 14:32 Karel K. gost

      Vemo, da je zemlja v Ukrajini naravno bogata in je potrebno manj dodajati umetna gnojilna sredstva, se lažje obdeluje, zato je lahko ta pšenica cenejša, kot pa gorička ilovica, katero je težko obdelovati in je potrebno mnogo dodatnega u7metnega in še kakšnega gnojila, da pšenica zraste. Morda so tam še podnebne razmere bolj ugodne. Torej ne kriviti Ukrajino kot državo katera škoduje evropskemu pšeničnemu trgu ampak se zbuditi in začeti razmišljati ter spremeniti kulture. Ukrajinci pa naj le proizvajajo poceni pšenico.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      17.07.2024 ob 14:45 roko na srce gost

      Kruh za vsakega, to bi moralo veljati. A preden ješ kruh, je treba poplačati privilegij, da ima nekdo v lasti zemljo, mu dati zato denar na račun, potem prenašati dneve in noči smrdljive gnojnice, ki jo tam "naravno izlijvajo", nato strupena škropiva, ki jih dobijo po posebni ceni in jih trošijo za vsako bolho, ki jo najdejo, potem poravnati stroške posebnih nizkih cen goriva za kmetijske stroje, ki so bili tudi sicer subvencionirani, nato pa pride pšenica, ki nikoli ni zadosti draga za tiste, ki jo pridelajo. Le kako drag je moj kos kruha, ki ga tolikokrat plačam?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      17.07.2024 ob 14:57 Karel K. gost

      En del komentarja ne morem objaviti, zgoraj sem objavil le polovico. Bom že objavil, resnice nekdo noče slišati. Zdaj bom nadaljeval s problemom, mi potrošniki kruha nimamo nič koristi od tega, da je Ukrajinska pšenica poceni, domača pa drga, saj je kruh vsak dan dražji v trgovinah. Če ga pa malo kvalitetno analiziraš na okus pa ni težko ugotoviti, da je kvaliteta zelo nizka. Kaj primesijo zraven le oni vedo.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      17.07.2024 ob 15:56 perika gost

      Pomurski pridelovalci pšenice razočarani nad nizkimi cenami, zakaj pa potem ne pridelujejo kaj drugega ali pa opustijo kmetovanje in se preselijo v javni sektor in bodo lahko protestirali !?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      17.07.2024 ob 16:15 NE JOČITE DVOLIČNEŽI gost

      TAK VAM TRBEJ ! Kaj ste zdaj razočarani, kmetje, nedolgo nazaj, ko so vsi kmetje v EVROPI protestirali ste vi kmetje kelnarci - ministrci RIT LIZALI. Niste se hoteli niti pridružiti protestu upokojencev - dvoličneži. Vsi imate nove velike traktorje, to se javno vidi na cesti, da vam predobro gre. Ampak ne bo dolgo, ker se bo kmalu UKINILA SUBVENCIJA, ki jo pridobivate ČE KAJ PRIDELATE ALI PA NIČ.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.