https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Občina Sveti Jurij ob Ščavnici načrtuje samostojno ureditev javne oskrbe z vodo

18.07.2024 ob 13:50  

Še prejšnji teden je veljalo, da bo občina Sveti Jurij ob Ščavnici po stečaju Javnega podjetja Prlekija (JP Prlekija) oskrbo s pitno vodo prepustila novoustanovljenemu podjetju Prleška komunala. A župan Andrej Vrzel je za STA povedal, da jih ostale štiri prleške občine niso povabile k ustanovitvi nove družbe, zato "gredo po svoje".


Vrzel pravi, da so vse od začetka stečaja Javnega podjetja Prlekije občine "spodnjega dela vodovodnega sistema C" - torej Razkrižje, Križevci, Veržej in Ljutomer - preigravale mnoge različice, kako po stečaju javnega podjetja urediti oskrbo z vodo in čiščenje odpadne. "Bilo je sicer načelno soglasje vseh štirih občin, da bo v Prleški komunali soudeležena tudi naša občina. Ko pa je prišlo do ustanovitve, kar naenkrat nismo bili več med ustanovitelji," je povedal Vrzel.

Tega ni želel komentirati, ker so, kot pravi, imeli interes postati del Prleške komunale. "Gre za to, da smo z vodovodnim sistemom življenjsko povezani s temi štirimi občinami, saj dobivamo več kot 70 odstotkov vode iz črpališč Mota in Lukavci," je orisal.

Zdaj so se, tako Vrzel, odločili, da "gredo po svoje", kar pomeni, da pripravljajo pravne akte za spremembo dveh občinskih odlokov - odloka o režijskem obratu občine in krovnega odloka o oskrbi s pitno vodo v občini. "Ko bomo imeli predloge pripravljene, bom sklical občinski svet, članom pojasnil razloge in verjamem, da bodo potrdili naš načrt," je napovedal. Nato bodo po njegovih besedah prek režijskega obrata izvedli javni razpis za izvajalca za oskrbo s pitno vodo v občini.

Časovnice za prenos oskrbe z vodo s podjetja v stečaju na podjetje, izbrano z javnim razpisom, Vrzel nima. Računa pa, da bodo to vsekakor uredili do 1. oktobra. Ta datum tudi stečajni upravitelj JP Prlekija Borut Soklič omenja kot mogoč datum varnega prenosa poslovanja JP Prlekija na Javno podjetje Komunala Radgona. Temu datumu sledi tudi svetojurjevška občina, je povedal Vrzel, saj je Sokličev cilj, da vse občine naenkrat od JP Prlekije prevzamejo sisteme v svoje roke. "Mi bomo do 1. oktobra gotovo imeli pravne podlage in izveden javni razpis," je prepričan Vrzel.

Razlog za to, da niso šli v povezavo z "zgornjim delom sistema C", pa je po njegovih besedah v tem, da fizično niso povezani z vodovodnimi sistemi Radencev, Gornje Radgone in Apač, čeprav so še lani skupaj z njimi dokončali drugo fazo projekta sistema C in vodovod dogradili. "To je bilo bolj na ravni dokumentov, saj fizično nismo povezani in prav zato je bila naša vizija, da se pridružimo spodnjemu delu sistema," je še pojasnil župan.

* Vir: STA

* Foto: Pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.07.2024 ob 15:07 olga gost

      je vse ze dugo dugo načrtovala. Gi ste občinski svetniki, tiho kak riti. Zdaj se naj Dejan zglasi, ko gobec skoz vrti, riti so vsi stisnili, ker vas je po obrnila, sram vas bodi

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.07.2024 ob 15:09 Prlek gost

      Vsi 3 župani so klonili, ker jih je obrnila. Ona je spletkarka in prevarantka, zelo pokvarjena oseba, ki vse tak naredi, da ona pač ni nič kriva.Filipič s kero glovo si razmišla?

      12 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.07.2024 ob 15:52 Voda bo gost

      Olga je rekla da v prlekiji voda bo, ker si more bazen napuniti z vodo. Zdaj pa uziva pocitnice na morju in se oglasa po skaypu hahah, Prleki kon glejate

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.07.2024 ob 19:30 Mala Nedla gost

      Filipič razočara si nas

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      18.07.2024 ob 20:15 Pameten zupan gost

      Edino pravilno , kdo bi se sodeloval s tako pokvarjeno županjo kak je lotmerska

      5 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.07.2024 ob 9:24 Insider gost

      Občani Svetega Jurija ob Ščavnici bodo vodo dobivali preko Prleške komunale s posebno pogodbo, saj veliko večino vode že sedaj dobivajo iz črpališč Mota in Lukavci. Vse druge variante so neracionalne in predrage. Bo pa zanimivo videti, kakšna bo cena vode in omrežnine v Javnem podjetje Komunala Radgona sedaj, ko prleške občine ne bodo več pokrivale njenih gromozanskih izgub.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.07.2024 ob 10:48 Skeptik gost

        Insider, se popolnoma strinjam z napisanim. Ampak izkušnje z lotmerško vladarico so tako negativne, da je večina ljudi zelo zaskrbljenih. Bojim se, da bodo župani ostalih treh prleških občin zopet talci vladarice Olge.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.