https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Kot spomin na pokojne prednike postavili spominski križ in spominske table

Dobrovnik, 25.07.2024 ob 13:20  

Na svečanem blagoslovu, ki je bil v nedeljo, 21. julija, so se zbrali verniki župnije Dobrovnik in od drugod. Cerkveni obred blagoslova spominskega križa in spominskih tabel kot spomina na pokojne prednike sta opravila murskosoboški škof dr. Peter Štumpf in sobotelski škof dr. Szekely Janos. 


V preteklosti so imeli v dvojezični župniji Dobrovnik dve pokopališči. Na enem pokopališču so bili pogrebi, kjer so dali samo pokojne Dobrovničane k večnemu počitku, na drugem pokopališču pa so bili pokopani prebivalci Hetiških vasi iz Kamovcev, Genterovcev, Radmožancev, Žitkovcev in sosednjih madžarskih vasi Bödehaze, Gaborjanhaze, Szijartohaze in Szombatfa, ki so takrat pripadali dobrovniški župniji. 

To je bilo tako imenovano Hetiško pokopališče, ki se je nahajalo na desni strani glavne ceste Dobrovnik - Kobilje. Po prvi svetovni vojni je bilo na tem mestu pokopanih vseh manj vernikov, pokopališče se je vse bolj zaraščalo. Leta 1942 so ga povsem opustili, le nekaj križev je še samevalo. Pozneje se je to zemljišče preuredilo v športno igrišče. 

V preteklosti se je večkrat porodila ideja, da bi bilo potrebno postaviti znamenje v čast in spomin  prednikov, ki počivajo na nekdanjem Hetiškem pokopališču. Župnijski pastoralni svet župnije Dobrovnik je oživel pobudo in dal predlog za izdelavo in postavitev spominskega križa in spominskih tabel v spomin na vse pokojne prednike iz omenjenih vasi. 

»Križ je znamenje trpljenja in smrti, znamenje božje ljubezni. Križ je za kristjane sveto znamenje,« je povedal škof Szekely Janos. Prihodnje generacije se bodo ob znamenju ustavljale in opravile molitev za nekdanje pokojne vernike. O pomenu postavitve spominskega križa in spominskih tabel, kot spomin na pokojne prednike je zbranim namenil nekaj besed župnik župnije Dobrovnik mag. Simon Štihec. S tem so verniki župnije Dobrovnik dokazali spoštovanje do njihovih prednikov. 

Dobrovniški župnik se je ob tej priložnosti zahvalil vsem, ki so pripomogli k slovesnosti. Zahvalil se je svojim sodelavcem, članom Župnijsko pastoralnega sveta, Župnijsko gospodarskega sveta in Župnijske Karitas Dobrovnik. Jože Car iz Dobrovnika je od vsega začetka skrbno skrbel nad deli, da so se lahko vsi skupaj veseli nove pridobitve. Številni verniki so pomagali pri ureditvi okolice znamenja. Dela so skrbno in vestno opravili izvajalci del. 

Robert Zadravec je izdelal križ in spominski tabli. Gradbeno podjetje Nograd pa je pripravilo in uredilo temelje, kjer stoji križ in spominske table. Svoj delež za postavitev znamenja so prispevali občina Dobrovnik in občina Lendava ter Madžarska samoupravna narodna skupnost občine Dobrovnik. Kot je dejal v svojem nagovoru dobrovniški župnik si tovrstnega sodelovanja želi tudi v prihodnje.

Po blagoslovu spominskega križa in spominskih tabel iz spoštovanja do prednikov so se vsi pri znamenju poklonili in v spomin prejeli nabožno spominsko podobico. Dogodek je sovpadal v okviru letošnjega župnijskega dneva župnije Dobrovnik.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

Foto in vir: Jože Žerdin

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.07.2024 ob 14:14 gost

      Lepo ! To so znamenja ki naS OPOMINJAJO NA NAŠO identiteto !!! n

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.07.2024 ob 14:20 gost

      Mislim da noben križ več nebo pomagal človeštvu. Kajti zdaj je lepo obiskan ta križ ali božje znamenje pa nikoli več nihče niti nebo pogledal ta križ kamoli da bi postal in kaj kratkega zmolil.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.07.2024 ob 14:26 stane gost

      To praviš TI ki nimaš smisla za pravo življenje ! Tebi je vse ravno čeravno živiš v globeli.....svojega jaza ..., takim nadutežem je vse odveč še življenje !!!!!!!!!

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.07.2024 ob 16:14 gost

        Kaj je pesnik (stane) hotel povedati? Hotel je biti pameten, pa mu ni ravno uspelo 😂😂😂!

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.07.2024 ob 17:15 marjan gost

      Gost, Stane je lepo povedal, le tvoja pamet je kratka...

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.07.2024 ob 19:03 gost

      Tak se spodobi in vsak pošten in časten človek se prekriži,ko gre mimo bilo katerega postavljenega križa ali drugega katoliškega obeležja,samo norčeki lahko to zanikajo.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.07.2024 ob 20:13 gost

        Torej sem po tvoje nepošten in nečasten samo zaradi tega, ker ne verjamem v pravljice in nisem veren? Zaradi takšnih bedakov kot si ti, prihaja do vojn in velikih grozodejstev.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.