https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Najmanjši delež mladih v pomurski regiji

12.08.2024 ob 6:05  

Mednarodni dan mladih se praznuje vsako leto 12. avgusta. Ta dan je leta 1999 razglasila Generalna skupščina Združenih narodov z namenom opozarjanja na težave in izzive, s katerimi se soočajo mladi po svetu. 


Glavni cilj Mednarodnega dneva mladih je spodbuditi zavest o pomembnosti vključevanja mladih v družbene, gospodarske in politične procese ter jih opremiti z znanjem in spretnostmi, ki jih potrebujejo za učinkovito sodelovanje. Vsako leto je Mednarodni dan mladih posvečen določeni temi, ki odraža trenutne prioritete in izzive, povezane z mladimi. Teme so raznolike in segajo od izobraževanja, zaposlovanja, zdravja in dobrega počutja, do okoljskih vprašanj in človekovih pravic.

Na ta dan se po vsem svetu organizirajo različni dogodki in aktivnosti, kot so delavnice, seminarji, koncerti, športna tekmovanja in kulturne prireditve. Namen teh dogodkov je pritegniti pozornost javnosti na pomembnost vloge mladih v družbi in spodbujati dialog med mladimi ter med mladimi in odraslimi.

Mednarodni dan mladih je priložnost, da se mladi povežejo, izrazijo svoja mnenja in prispevajo k reševanju globalnih izzivov. Pomembno je, da se njihovi glasovi slišijo in upoštevajo, saj so mladi ključni za oblikovanje prihodnosti naših skupnosti in sveta kot celote.

Podatki statističnega urada Republike Slovenije pa kažejo, da se število mladih (15–29 let) v Sloveniji zmanjšuje; na začetku letošnjega leta jih je bilo 318.652 ali 29,3 odstotkov manj kot leta 1991. Njihov delež med vsemi prebivalci je bil največji prav v letu osamosvojitve, 22,5-odstoten, najmanjši predlani, 14,6-odstoten, letos pa je znašal 15,0 odstotkov.

Po statističnih regijah je bil delež mladih na začetku tega leta največji v osrednjeslovenski (17,2 odstotka), najmanjši pa v pomurski regiji (12,5 odstotkov). V terciarno izobraževanje pa je bilo leta 2022 vključenih 47,4 odstotkov prebivalcev Slovenije, starih 20–24 let.

Lani je terciarno izobraževanje v Sloveniji uspešno zaključilo 16.629 oseb. Žensk je bilo 59,7 odstotkov, moških pa 40,3 odstotkov. Največji delež moških je diplomiral na področju tehnike, proizvodnih tehnologij in gradbeništva (32,8 odstotkov), medtem ko je bil med diplomantkami delež največji na področju poslovnih in upravnih ved ter prava (21,2 odsttoka). 

Foto: pixabay

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      12.08.2024 ob 8:37 gost

      Keri normalen pa v pomurski regiji mladi ostane nobeden. Edino tisti ki imajo dedek pa babice 4 komade pa starše. Keri njim vse prinesejo k ta zadnji in odnesejo od ta zadnje. Vsi ostali pa morajo z trebuhom z kruhom kot nekoč že vse to videno.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.08.2024 ob 10:50 Karel K. gost

      8.37 in tisti katerim starši in staristarši spadajo v krog političnih, uradniških in funkcionarskih privilegirancev, saj se v Sloveniji privilegije podedujejo. Ti imajo zagotovljene državne politične in uradniške državniške službe, zato ostanejo doma, ni jim treba iti s trebuhom za kruhom.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.08.2024 ob 11:19 Bruh🤮 gost

      Kozic je opet nej zel tabket😩

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.08.2024 ob 11:29 gost

      Ja karči to so potem samo od jouzeka Horvata deca v Pomurju pa kakega SDS debila.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.08.2024 ob 11:35 gost

      Od župana torniščaj hčerka tudi nede genula z Prekmurja. Kajti že zdaj ju stari rijvle na položaje kot zadnjič na stolček vinske kralijce. Nima pa pojma o predelavi vin edino ko je v kozarcu.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.08.2024 ob 11:36 gost

      Ja tako se začnejo osvajati položaji v družbi to vejo najbolj iz tolpe SDS.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.