https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-TURE

FOTO: Od kod izvira ime kraja Lendava?

Lendava, 28.10.2024  

Lendava, v preteklosti Dolnja Lendava, v starejših virih tudi Dolenja Lendava, je mesto in središče Občine Lendava. Leži pod Lendavskimi goricami, deloma na Dolinskem, ob reki Ledavi in Kobiljskem potoku. Ime kraja Lendava izvira iz zgodovinskih vplivov več kultur in jezikov, ki so skozi stoletja zaznamovali to območje, ki se nahaja ob meji med Slovenijo, Madžarsko in Hrvaško.

V času 8. in 9. stoletja se je pod vplivom Frankov začelo pokristjanjevanje in posledično graditev prvih cekrva ter ustvarjanje prafar. Leta 853 je škof Liupram posvetil cerkev v kraju Lindolveschiricum, ki je po vsej verjetnosti današnja Lendava. Ta cerkev je bila katoliška cerkev v pokrajini in tako naj bi Lendavo iz Lindau preimenovali v Lidauskirchen. 

Večina starejših zgodovinskih zapisov je podanih z osnovo Lind, vendar se istočasno pojavljajo oblike Lendau, Lendwa, Alsólendva (Dolnja Lendava), Lendua, Lindolves-chirichun bi lahko prevedli kot »cerkev v Lendavski vasi«. Vendar o tem kako je Lendava dobila ime, obstaja več razlag. Ena izmed legend pravi, da je Karel Veliki dal okoli Halicanuma (rimska cestna postojanka, ki bi se naj nahajala na območju Lendave) zasaditi lipe – sveto drevo – in tako naj bi Lendava dobila ime po lipah – Linde ali Lindau (v nemščini die Linde pomeni lipa, au pa pomeni gaj).

Ime se je razvijalo naprej od Lindauskirche, Lindolfskirche, Lindva ter kasneje Lendava. Po drugi razlagi naj bi Lendava dobila ime po potoku Lendava, ki naj bi bil tako poimenovan že v srednjem veku. Lendavo naj bi pred tem imenovali tudi Lindbach, ker pa je končnica -bach slovanskemu narodu zvenela preveč tuje, so k Lind dodali -va.

V začetku 15. stoletja se Lendava preimenuje v Dolnjo Lendavo, najverjetneje zato, da bi jo razločevali od približno 45 km oddaljene Gornje Lendave (danes Grad na Goričkem).

Več fotografij v spodnji fotogaleriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.10.2024 ob 6:51 gost

      Zanimivo, da ime kaže na nemški izvor. Lendava je skozi zgodovino bila srednjeevropsko mesto razilčnih kultur, nikakor pa ne balkanske, kamor so jo hoteli stlačiti jugokomunisti. Naj Lendava takšna ostane še naprej.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.10.2024 ob 7:46 Marko gost

      ki se nahaja ob meji med Slovenijo, Madžarsko in Hrvaško . Jaz pa san mislo ka je Lendava del Slovenije, očitno je nekje na sredini med Slovenijo, Madžarsko in Hrvatsko .

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.10.2024 ob 8:44 Assia gost

      Ja kako je pa potem dobila ime Gornja Lendava?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.10.2024 ob 8:46 Assia gost

      Ja kako je pa potem dobila ime Gornja Lendava?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      28.10.2024 ob 8:53 gost

      Lendava je malo slovenska malo hrvaška in 70 procentov madžarska. V lendavi je prvi jezik madžarska pa potem vse ostalo. K tej Madžari ji pa še olje na ogenj doliva župan Lendave iz kvote SDS. Keri so momigrede zakuhali jedrsko vojno v Sloveniji.... . Ceno pa plačuje golobova vlada kera je samo Janši šrango podržala glede referenduma o jedrski energij.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.