https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pusta je konec, prišel je post

 

Pustnih norčij je konec, verniki pa danes, na pepelnično sredo, začenjajo 40-dnevni post. To je čas, ko naj bi se nečemu odpovedali, pa naj bo to meso, alkohol, zabava, sladkarije …


Na pepelnično sredo velja strogi post, kar pomeni, da takrat ljudje ne smejo uživati mesa (izjema so ribe), pri hrani pa naj bi bili zmerni – tako naj se odrasla oseba na ta dan naj ne bi več kot enkrat do sitega najedla. Strogi post velja prav tako za veliki petek, s 40-dnevnim postom pa naj bi se pripravili na največji krščanski praznik, veliko noč.

Post terja različne odpovedi

V 40-dnevnem obdobju pred veliko nočjo se verniki postijo – mesu se odpovejo vsaj ob dveh dneh strogega posta, vzdržali pa naj bi se ga tudi vsak petek . Poleg mesa naj bi se odpovedali tudi npr. alkoholu, cigaretam, veseljačenju, sladkarijam … Mnogi pa se popolnoma odpovejo hrani in uživajo le tekočino.

Danes in na veliki petek se bodo verniki odpovedali mesu ...

Poleg telesnih odpovedi pa je še pomembnejše stvarjati boljše odnose do bližnjih in delati dobra dela ter več pozornosti namenjeti svoji notranjosti kot zunanjemu videzu.

Foto: SXC.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.