https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pomurski študentki na debatnem turnirju v Manchestru dosegli viden uspeh

 

Barbara Žitek in Vanja Vrečič, nekdanji dijakinji ljutomerske gimnazije, sta »klonili« šele v finalu.


V Manchestru je minuli vikend potekal debatni turnir na študentski ravni, kjer so udeleženci debatirali v britanskem parlamentarnem formatu. Sprva so imeli pet preliminarnih debat, v katerih so govori trajali po pet minut na različne teme.

Po uspešnih uvodnih debatah sta se pomurski študentki uvrstili v polfinale v kategoriji angleščina kot drugi jezik, tema debate je bila Ta zbor podpira prepoved objavljanja slik policijskega nasilja. Trditev sta uspešno zagovarjali in se nato uvrstili še v finale angleščina kot drugi jezik.

V finalu o azilu ženskam

Tema finalnega soočenja je bila, da bi ta zbor ženskam, ki živijo v državah s šeriatskim pravom, avtomatsko dal azil. Trditvi sta nasprotovali, a jima ni uspelo zmagata. Kljub temu sta nad doseženim rezultatom navdušeni.

Debata je dejavnost, ki uspešno združuje intelektualnost in sprostitev

Barbara Žitek (levo) in Vanja Vrečič (desno) ob lanskoletnem debatnem turnirju na Filipinih.

Barbara: "Debatni turnir v Manchestru je bil zelo dobro organiziran in zelo sem vesela, da sva se ga udeležili. Teme, na katere smo debatirali, so se mi zdele zelo zanimive, najin prvi finale na mednarodnem turnirju pa je bil seveda posebna izkušnja. V Manchestru sva ob druženju s študenti iz drugih držav in odkrivanju mesta tako preživeli zelo prijeten vikend. Debata je nedvomno ena izmed tistih dejavnosti, ki uspešno združuje intelektualno udejstvovanje in sprostitev."

Vanja: "Turnir v Manchestru mi je bil izredno všeč, kot mi po navadi turnirji so, saj vsak od njih nudi priložnost spoznavanja novih, zanimivih ljudi, širjenja obzorij in pridobivanja retoričnih spretnosti. Manchester pa je bil seveda še nekoliko bolj poseben zaradi najine nepričakovane uvrstitve v finale, ki je dal celotni izkušnji še bolj pozitivno in vznemirljivo noto." 

Na turnirju je sicer sodelovalo 106 ekip iz najrazličnejših držav, debate pa so se odvijale v prostorih manchestrske univerze.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.05.2012 ob 15:00 prekmurka gost

      Kak je pa ta Vanja suha!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.