https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Štihec: Muči me mnenje Igorja Šoltesa, name se je spravil, ker nisem »levičar«

Murska Sobota, 08.03.2012 ob 11:56  

Murskosoboški župan Anton Štihec je bil na tiskovni konferenci kritičen do mnenja Računskega sodišča in predsednika Igorja Šoltesa glede poslovanja občine z zemljišči. Štihec Šoltesu očita politično obremenjenost.


Računsko sodišče je minuli torek murskosoboški občini izreklo negativno mnenje v revizijskem poročilu, ki se je nanašalo na poslovanje občine z zemljišči. Murskosoboški župan Anton Štihec je na današnji tiskovni konferenci povedal, da je Šoltes to storil, ker on kot župan ne pripada politični opciji, ki je blizu predsedniku Računskega sodišča.

"To negativno mnenje s strani Računskega sodišča me muči in teži," je med drugim povedal Štihec. "Šoltes je po politični pripadnosti na levem polu, jaz pa nisem. Računsko sodišče pri izrekanju svojih mnenj dela selekcijo glede na politično pripadnost. Želel bi si, da bi bil predsednik Računskega sodišča politično neobremenjen. Trdim, da temu v primeru Igorja Šoltesa ni tako," je bil kritičen murskosoboški župan.

Ružič: Obnašali smo se gospodarno

Drago Ružič, svetovalec za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči na murskosoboški občini, se je v pojasnilu javnosti bolj osredotočil na vsebino samega revizijskega poročila. "Mislim, da smo v primerih, ki nam jih v revizijskem poročilu očita Računsko sodišče, ravnali gospodarno in racionalno," je povedal Ružič. Ob tem je izpostavil primer Bisola, s katerim je občina sklenila neposredno pogodbo. "Trdim, da ni obveznost občine, da razdre pogodbo, če investitor ne začne graditi v danem roku. Gospodarske razmere so težke in naš interes je, da seveda investirajo in gradijo. Če to ni mogoče v zapisanem roku, ob tem pa investitor izrazi željo, da bo to storil pozneje, nam je to seveda v interesu."

Tudi Štihec je poudaril pomen investicijske dejavnosti Bisola ne samo za Mursko Soboto ampak celotno regijo. "Bisol je ob sklenitvi pogodbe želel ogromno investirati, a se je v tem času politika države do spremembnosti namena stavbnih zemljišč spremenila. Zdaj se z novo vlado pogovarjajo o prijaznejših pogojih investiranja."

Murskosoboški župan po mestu hodi z dvignjeno glavo

Drago Ružič je ob tem zatrdil, da očitane kršitve, ki jih je izreklo Računsko sodišče, niso imele finančnih posledic za občino, Štihec pa je pojasnil, da se je na to temo sestal tudi s sodelavci na občini. "Po mestu lahko hodim z dvignjeno glavo. Ničesar si ne moremo očitati, tudi sodelavcem sem povedal, da se nimajo ničesar sramovati in da občina, na kateri delajo, dela v skladu s predpisi."

Štihec: Nisem enak kaliber župana, kot je (bil) Janković

Računsko sodišče je v revizijskih postopkih negativno mnenje in (le) mnenje s pridržkom podalo tudi novogoriški in ljubljanski občini. Po Štihčevem mnenju  so bile v primeru omenjenih občin kršitve veliko večje in bolj očitne. "Težko sprejemam, da se enači naš primer poslovanja z zemljišči s tistim v Ljubljani ali Novi Gorici. Težko potem takem sprejmem, da sem isti kaliber žuapana kot je (bil) Zoran Janković."

Štihec: Novogoriški župan je politično všečen Šoltesu

Na naše vprašanje, zakaj bi se Računsko sodišče "spravilo" na občino v času, ko ni volitev, je Štihec vnovič zatrdil, da zato, ker mu on kot župan ni povšeči. "Župan Nove Gorice je recimo član SD-ja, Igor Šoltes pa ima tudi podobno ali isto politično prepričanje. Moje pa ni tako."

Štihec je še povedal, da Šoltesa osebno ne namerava poklicati in poudaril, da se je občina v primeru očitanih kršitev obnašala gospodarno in odgovorno. "Vse nepravilnosti, na katere smo bili opozorjeni že v času revizije, pa smo sproti odpravljali," je še pojasnil murskosoboški župan.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.03.2012 ob 12:52 dejko gost

      Tu je to naše Računsko sodišče čist mimo brcnilo. Šoltes pa je tako ali tako v Kučanovem klanu in ni nič novega.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.03.2012 ob 13:32 Mihy gost

      Časopis Finance danes: Si je Milan Kučan podredil računsko sodišče? http://www.finance.si/343232/Si-je-Milan-Ku%C4%8Dan-podredil-ra%C4%8Dunsko-sodi%C5%A1%C4%8De Očitno tako ne misli samo Štihec...

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.03.2012 ob 13:37 Milan gost

      Za Šoltesa se tako ali tako zna kam spada. Za nekaj let pa bo kot "neodvisni" kandidat kandidiral za vlado://.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.03.2012 ob 13:52 gost

      Šoltes je Kardeljev vnuk. Vse jasno? :)

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. PREKMUREC
      08.03.2012 ob 15:05 PREKMUREC

      Tou je tak prinas. Vsi drujgi so krivi samo mi sami nej. Če je poročilo nej realno se naj soboški župan pritouži nej pa ka tou razlaga po tv ka je on nej levičar. Če bi Šoltes šou z Urško na kavo bi pa pravo ka je on nej desničar.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. xerox
      08.03.2012 ob 15:19 xerox

      Od kda je Štihec župan se gučij ka prekupčavle z zemljišči, zdaj je pa te Šoltes kao mimo vdaro. Pa ma kao političen motiv?! Štiheci bi vrvau, če bi Šoltes tau objavo dva tedna pred volitvami, recimo konec novembra lanskoga leta, kda je Štihec kandidejro... Te bi tome lejko pravli političen motif. Kakšen političen motiv bi naj mej zdaj Šoltes, kda so lokalne pa državne volitvo mimo, pa jih tri lejta niti nede? Je pa Jankoviča dva tedna pred volitvami namočo... Ali pa tude seveda nej, zato ka se nedo nika drujgoga pogučavali kak samo o tej zemljiščaj. In v odbijanji napadov je Jankovič pravi majster. Tau ka je pa Šoltes lejvi, dan pa Štihce praf.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.03.2012 ob 15:44 Truplo gost

      Vse skupaj je en drek vredno, kakor se pravi. Če vzameno kot prvo, da ima Šoltes oz. Računsko sodišče prav, potem je to sodišče po svoje umetnija, kakor jo vemo izmisliti samo v Sloveniji. V vse lahko drega, vse napiše, vse obtoži ali ne, a nobenih sankcij ne more izreči. Stran metanje davkoplačevalskega denarja. Če pa sodišče nima prav, pa je naredilo vsaj neko moralno škodo soboški občini oz. tudi županu. Kolikor vem je Štihec sam izjavil, da so marsikaj narobe delali, vendar zadeve sproti oz. po opozorilu popravljali. Pri tej zapleteni slovenski zakonodiaji itak ni čudno, da je kak postopek nekoliko napačen. Niso pa nikjer ugotovili, ne v Ljubljani in ne v Soboti, pa tudi v Novi Gorici, da bi se kdo osebno okoristil. Hm... a ni Mestna občina Ljubljana nekaj švrljala z zemljiščem, katero ni bilo tisto, za kar so ga prodali?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      08.03.2012 ob 15:58 gogo gost

      ej štihec najšo ti je samo za milijon, ge je pa 30 ka sta z sukičon spokradnola???? vej pa ptički čivkajo za vaj!!! kak so vaj še nej zgrabile mi je tude nej jasno!!!! verjetno znaza podmazate

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. Truplo
      08.03.2012 ob 17:03 Truplo

      ... gornji a bereš malo manj viden tekst? V redu, če je Štihec lopov, je pač lopov. Kaj pa, če te nekdo prijavi, identiteta se bo razkrila, ker bo moral tožilec ukrepati, dobil boš obisk kriminalistične policije in potem boš moral dokazati svoje trditve. Tako, da če točno ne veš, ne mlati prazne slame!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. secufin
      09.03.2012 ob 12:53 secufin

      Levičar ali levonja? Izjava soboškega župana je malo smejšna! Najležje je kriviti drüjge! Malo več pomejtanja pred svojin pragon ne bi škodilo!

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.