https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PLUS

Mladinski svet Gornja Radgona - prvi mladinski svet z dvodomno strukturo v Sloveniji

27.3.2012  

Tokrat vam v rubriki POM-PLUS predstavljamo Mladinski svet Gornja Radgona. Svet, ki je prvi mladinski svet z dvodomno strukturo v Sloveniji, je nastal kot rezultat izraženega interesa po boljšem sodelovanju in združevanju mladih v občini Gornja Radgona. To nedeljo so za njimi prve volitve v dvodomni svet.

V rubriki POM-PLUS bomo vsak torek objavili pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljali njihovo delovanje, POM-PLUS pa bo razkrival tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

Kako bi na kratko predstavili MSGR?

Mladinski svet Gornja Radgona deluje od leta 2010. Pobuda za ustanovitev je prišla tako s strani mladih kot iz izkazanega interesa in podpore Občine Gornja Radgona. Z Občino smo v dobrih odnosih in v stalnem sodelovanju. Mladinske organizacije, ki so sodelovale pri ustanovitvi in so danes članice mladinskega sveta so: Študentsko-mladinski klub Klinka Gornja Radgona, skavti Stega Gornja Radgona 1, Mladinsko društvo Zvezda, Kud Zrak in glasbeno društvo In-sane.

Prizadevanje mladinskega sveta temelji na krepitvi lokalnega mladinskega organiziranja in želji po boljšem sodelovanju ter združevanju mladih z različnimi interesi.

S kakšnim namenom oz. ciljem ste konec leta 2010 ustanovili MSGR?

Glavni namen ustanovitve je bila potreba po organiziranju mladih na višjem nivoju v celotni občini. Mladinski svet je usmerjen v oblikovanje lokalnega okolja, ki omogoča mladim aktivno vključevanje v različnih mladinskih organizacijah in v družbi kot posamezniki. Naloga mladinskega sveta je zastopanje interesa mladih, spremljanje lokalnih in nacionalnih mladinskih politik, oblikovanje predlogov in ukrepov mladih v občini in pomoč mladinskim organizacijam pri organiziranju, izobraževanju in delovanju.


Kako članstvo v MSGR vpliva na delovanje posameznih organizacij članic? Kaj so naloge posameznih članic?

Članstvo mladinskih organizacij v lokalnem mladinskem svetu ima predvsem spodbujevalno in podporno nalogo. Mladinske organizacije članice MSGR še naprej delujejo avtonomno in po svojem načrtu. Pomembno je le, da se znotraj mladinskega sveta združeni skupaj pogovarjamo o mladinskih temah z namenom krepitve lokalnega mladinskega sektorja, krepitve mladih posameznikov, izvajanja izobraževanj za mladinske organizacije in oblikovanju lokalnih mladinskih politik z namenom izboljšati položaj in možnosti razvoja mladih pri njihovem osamosvajanju v družbi.


Kako ocenjujete življenje mladih v vaši občini? Kakšna je njihova problematika, kakšne priložnosti in možnosti sodelovanja?

Opažamo, da se je odziv mladih in interes po aktivnem vključevanju v različnih mladinskih dogodkih in projektih v zadnjem letu povečal. Odraz tega je zagotovo boljše organiziranje in aktivno delo nekaterih mladinskih organizacij. Res je, da v naši občini ni možnosti sekundarnega izobraževanja, kar pomeni, da so dijaki in študenti po večini med tednom izven našega kraja. Tako se večina dogodkov za mlade odvija ob vikendih. Vse do lanskega leta je bila ključna problematika pri mladih primerna prostorska infrastruktura, kar pa nam je ob dobrem sodelovanju z Občino in javnim zavodom Kultprotur uspelo v zadnjem letu uspešno spremeniti, saj se trenutno aktivno dela na odprtju prvega formalnega Mladinskega centra Gornja Radgona. Seveda ne gre mimo pomembnih družbenih problematik pri mladih, ki izpostavljajo problem brezposelnosti in pomanjkanju najemnih stanovanj za mlade tudi v naši občini.

Kakšne aktivnosti izvajate? Kaj vse ste izvedli v prvem letu vašega obstoja in kakšni so vaši načrti za naprej?

Aktivnosti izvedene v prvih mesecih delovanja so bile predvsem promocijske narave in predstavljanje mladinskega sveta navzven. Pomembna sprememba v lanskem letu se je zgodila, ko je občinski svet sprejel pripravljen pravilnik o sofinanciranju mladinskih programov in projektov za mladinske organizacije v občini Gornja Radgona. V pripravo tega dokumenta smo vložili veliko dela. Druga pomembna zadeva pa je mednarodni projekt „Mladi danes“, ki je potekal v sodelovanju z Občino Gornja Radgona, avstrijskim Bad Radkersburgom ter mladinskim združenjem Laurinia, prav tako iz sosednjega avstrijskega mesta. V tem projektu je 30 mladih spoznavalo in analiziralo tematike zaposlovanja mladih, neformalno in formalno izobraževanje, mladinsko organiziranje in sodelovanje z občinama v obeh lokalnih skupnostih. Projekt je trajal pol leta in se je izvajal v obeh krajih. Več o projektu je objavljeno na spletni strani www.msgr.si/youthtoday.

V letošnjem letu smo vpeti v nacionalni projekt Mladi odpiramo prostor, v okviru katerega izvajamo eksperiment dvodomne strukture Mladinskih svetov lokalnih skupnosti, prav tako pa čakamo na odobritev regijskega projekta s tematiko zaposlovanja mladih, ki bo potekal v pomurski regiji v sodelovanju z Mladinskim svetom Lendava in Društvom iniciativa mladih Beltinci.


Minulo nedeljo so pri vas potekale volitve v dvodomni mladinski svet. Lahko opišete ta eksperiment?

V okviru izvajanja eksperimenta volitev mladih v mladinsko predstavništvo, spodnji dom mladinskega sveta, smo na dan državnega referendumu izvajali tudi interne volitve mladih, ki so kandidirali za mesto mladinskega predstavništva MSGR. Eksperiment poteka v okviru projekta Mladi odpiramo prostor: „Vzpostavljanje in razvoj lokalnih mladinskih politik“, pri katerem so vključeni tudi Mladinski svet Slovenije, Mladinski svet Ajdovščina in Mladinski svet Ljubljane.

Mladinski svet Gornja Radgona je bil za izvajanje eksperimenta izbran zaradi izraženega interesa, aktivnega dela in primerne velikosti občine. Potreba po testiranju dvodomne strukture izhaja iz trenutno zakonsko opredeljene oblike mladinskih svetov, ki so sestavljeni iz članstva mladinskih organizacij. Z dvodomno strukturo se vzpostavlja drugi steber imenovani spodnji dom, mladinsko predstavništvo, katerega pa sestavljajo neposredno izvoljeni mladi iz določene občine.

Kandidati, ki so bili izvoljeni na naših eksperimentalnih volitvah, se bodo v prihodnjih mesecih večkrat srečali na internih sejah in ob programsko-vsebinski podpori izvajalcev testirali dvodomno strukturo v našem mladinskem svetu. Opredeliti bo potrebno naloge zgornjega in spodnjega doma ter delovanje mladinskih svetov v takšni obliki. Pomembna prednost spodnjega doma je v tem, da se lahko mladinski sveti ustanovijo tudi na podlagi mladih predstavnikov in ne izključno samo preko mladinskih organizacij, kot trenutno opredeljuje Zakon o mladinskih svetih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2012 ob 21:48 Študent gost

      čestitke za dobro organizacijo...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.