https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-PROFIL

Nastja Gjorek - »noro« dekle iz Černelavcev, ki si želi postati poklicna pilotka

4.4.2012  

Nastja Gjorek, ki šteje 20 pomladi, prihaja iz Černelavcev. Njej sanjski poklic je prav poseben – svoje življenje namreč želi preživeti med zemljo in nebom, kot poklicna pilotka. Za pridobitev ustreznih letalskih licenc se je podala v tujino, v San Francisco.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako drugo sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Nastja ima pri svojih mladih letih za sabo že veliko šolanja, in to ne le splošnega, ampak tudi glede letenja. Z jadralnim letenjem je začela pri svojih 15. letih v Rakičanu, nadaljevala je z motornim letenjem (PPL – privatni pilot letala), ki ga je začela v San Franciscu, licenco pa je kasneje dokončala v Mariboru (pri 17. letih). Po PPL se je malo ustavilo, ker je obiskovala zadnji letnik na Gimnaziji Murska Sobota in je hotela uživati še zadnje dni doma pred študijem v Ljubljani na Fakulteti za strojništvo, ki pa je ni zadovoljil: "V Ljubljani mi je bilo lepo, a dolgočasno, zato sem bila več na morju ali na letališču. Ko sem naredila izpite, sem prišla domov in staršem rekla, da grem. Avgusta 2011 sem potem končno pristala na Embry-Riddle."

V tujini iščejo znanje

Nastja obiskuje ameriško univerzo Embry-Riddle Aeronautical University (ERAU). Sama pri sebi dobro ve, da se je dobro odločila, saj ji je všeč, da se učijo stvari, ki se jih drugače pri samem letenju ne bi. Vedo, kaj se kot piloti naučijo na letališču, zato nima smisla ponavljati te stvari na predavanjih. Namesto tega se učijo o letalskih nesrečah, kako delujejo letalske firme, različni postopki na letališčih, pri vseh se dotaknejo tudi internacionalnih tem, ne samo Amerike. Nekaj je tudi osnovnih predmetov, kot so matematika, fizika, aerodinamika ...

Če primerja študij pri nas in v tujini, opazi, da v tujini iščejo znanje. Obveznosti na fakulteti ima štiri dni v tednu po pet ur, vsak teden preveč domačih nalog in pa 2 do 3 teste za en predmet.

"Občutek imam, da se učim manj, ampak sem prisiljena delati veliko več sproti. Ni tisto klasično učenje, ko moraš na pamet vedeti celo knjigo in jo pozabiš takoj, ko odpišeš test. Skoraj pri vsakem predmetu imamo lahko knjige pri testih, ampak, če ne razumeš koncepta, lahko imaš 100 knjig zraven in ne bo nič drugače," razlaga Nastja. Razredi so manjši, zato je več interakcije, diskusij.

Vsi profesorji so delali ali pa še delajo v letalstvu, tako da se učijo o aktualnih temah, ne pa iz knjig, ki so bile napisane 10 let nazaj. Odnos profesor - študent je na takšnem nivoju, da se še zdaj večkrat zahvali sama sebi, da je odšla. Po koncu semestra morajo oceniti profesorja, vedo, da imajo službo zaradi njih, in resnično si želijo, da se naučijo. "Kako je doma, pa veste sami. Ne smemo nič kritizirati, zato ne gremo s časom naprej. Konec koncev pa so diplomirani dandanes vsi, a malokdo se znajde med množico," opaža razlike Nastja.

Ko nore poteze postanejo razumljive

Šolanje za pilota in diploma iz letalstva sta precej drugačni poglavji. V ZDA ji sicer priznajo kreditne točke iz pilotskega dela za študij. Ni ji žal, da je obiskovala Fakulteto za strojništvo, saj je to bila le ena postaja, ki jo je pripeljala tja, kjer je zdaj. "Prej sem bila še mišljenja, da sem samo iz Murske Sobote, pa še ženska, in je takšno potezo noro narediti. A, ko ugotoviš, da si mogoče malo nor, stvari postanejo čisto razumljive in je čas, da greš naprej," pojasni svojo odločitev 20.letnica iz Černelavcev.

Občutek svobode in neskončni mir

Navdušenje nad letalstvom izvira že od majhnih nog, ko je hodila k modelarstvu na tretji osnovni šoli v Murski Soboti, kjer so imeli tekmovanja na letališču. V tretjem razredu osnovne šole je bila državna prvakinja v spuščanju zmajev, ki ga je naredila sama. Zatem je začela z raketami, ki so jih izdelovali celo šolsko leto. Prvič (z namenom, da se šola za pilota) je letela pri 14. letih, z jadrilnico. Bilo je na letališču v Rakičanu, kjer so fantje imeli tekmovanje v natančnosti pristajanja. Dobro se spomni tega dne, saj ji je bilo zelo nerodno.

Kot je pravi Nastja, ne govorimo zastonj, da je ljubezen v zraku: "Nekajmetrov letalske steze te lahko popelje kamorkoli po svetu. Občutek svobode in neskončni mir sta dva vzroka, da sem navdušena nad letenjem, tudi življenja med oblaki se ne bi branila. Obenem je to poklic, ki zahteva veliko zbranosti, odgovornosti in mi bo v izziv."

Tudi veliko mesto postane majhno

Življenje v San Franciscu Nastja doživlja kot eno veliko izkušnjo, ki je ne bo nikoli obžalovala. San Francisco ji daje občutek, da živi, ker se vedno nekaj dogaja, ljudje so vse naokrog. Kot pravi, ni lepo samo mesto, ampak celotni Bay Area, čeprav ga bolj pozna iz zraka kot iz zemlje. Sčasoma tako tudi veliko mesto postane majhno. Če najde kaj prostega časa, gre takoj na plažo.

Sicer Nastja živi pri sorodnikih, kar ji veliko pomeni, in ve, da se bo kasneje zaradi njih še velikokrat vrnila, saj je že med srednjo šolo bila večkrat na počitnicah. Kljub temu, da skupaj živijo, se zadnji mesec bolj malo vidijo, saj Nastja hodi domov samo še spat - ko ni v šoli, leti ali dela na letališču.

Glede življenjskih stroškov pravi, da so stanovanja nekoliko dražja, kar je seveda odvisno od lokacije, drugače pa cenovno ne znese toliko več, kot si ponavadi mislimo. Vse ostalo, kot je hrana, gorivo itd., je cenejše kot v Sloveniji. Veliko je tudi tujcev, saj so šole zelo dobro urejene za tuje študente, ravno tako je pa jih je veliko zaradi bližine Silicijeve doline, ki je dom velikim podjetjem, kot so Apple, Google, Facebook.

Varčevanje za gorivo

Nastja varčuje že celo življenje in verjame, da bo tako še kar nekaj časa. Študij ima sicer pokrit v celoti, vendar pa je potrebno varčevati za letenje. Na njenem računu so samo še zneski za letalsko gorivo, saj višje, ko gre, dražje je. Ker zdaj leti več, ni možnosti, da bi sama v celoti zaslužila za letenje. Poleg tega, da dela na letališču, kolikor ji dopušča čas, ji zelo pomaga tudi štipendija. V začetku, ko je bila še mlajša, ne bi mogla brez "finančnega ministra" - staršev. Drugače pa Nastja pravi, da je letenje v Ameriki občutno cenejše kot v Sloveniji, tako da lahko leti še več kot bi doma.

Doma se čas ustavi

Odhod od doma čez lužo je seveda tudi Nastji prinesel mešane občutke: "Ko enkrat odideš od doma, imaš občutek, da nisi več nikjer. Nisem ne doma, ne tu." Mlada pilotka se pa seveda zelo rada vrača domov, v Pomurje. Zaradi šole si ne more vzeti prosto več kot teden dni, nazadnje je bila doma v decembru in verjetno se bo komaj letos decembra spet tudi vrnila. Obiskali jo bodo tudi starši in morda tudi prijatelji. "Ko sem doma, se čas spet ustavi, mama še vedno skuha kosilo ob isti uri, ati še vedno pride domov ob isti uri, meni pa stare navade spet postanejo domače. Sedaj imam samo spomine. Pogrešam Prekmurje, ampak to lahko počaka, zdaj je čas, da delam nekaj za sebe. Težko mi je bilo oditi, a tudi drugje so zanimivi ljudje in prijetni kraji,"  pojasnjuje Nastja.

"Zelo cenim, da lahko letim"

Po zaključenem študiju in vrnitvi domov bo Nastjo čakalo še nekaj mesecev učenja, saj bo morala narediti teorijo za licenco potniškega letala in konverzije licenc iz ameriških v evropske. Potem bo lahko iskala zaposlitev. Zaveda se, da bo težko dobiti službo brez izkušenj, a tudi izkušnje je težko pridobiti brez službe. Tukaj predvsem misli na izkušnje, da si je recimo težko sam plačevati ure npr. z boeingom. Zadnja leta je namreč tako, da si veliko več šolanja moraš plačati sam. Boji se, da letenje postaja dostopno samo še tistim z debelimi denarnicami. Po drugi strani tako dobro ve, kako ceni, da lahko leti.

Po uspešno zaključenih obveznosti bo razmišljala naprej. Odvisno od trenutka in kraja, kje bo pristala. Zagotovo pa bo to nekje na toplem in bližje Sloveniji, ter predvsem v vmesnem prostoru med nebom in Zemljo.  

Vsi, ki želite Nastjo in njeno pot sproti spremljati, lahko to storite preko njenega bloga.

Nastjinih TOP 5:

Svetovni voditelj: Sedaj moram biti v kontekstu, zato bom rekla Barack Obama.

Glasbena skupina: Poslušam vse zvrsti, odvisno od dneva.

Knjiga: Zadnja, ki sem jo prebrala, je bila Fate Is The Hunter, Ernest K.Gann.

Kraj v Pomurju: Nekaj metrov nad Murino strugo (smeh).

Želja v življenju: Da bo življenje en dolg vikend, kjer živim svoje sanje.

Foto: osebni arhiv

 

PRIPOROČAMO:

 VSI PROFILI NA POMUREC.COM

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.04.2012 ob 16:41 jojo gost

      opa opa zakon

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.04.2012 ob 17:08 Stefan gost

      Super Nastja, obilo uspehov nad nebom ti zelim tudi v prihodnosti in da bi odletela svoje sanje!

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      04.04.2012 ob 20:59 L- gost

      carica!

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. coca-cola
      13.04.2012 ob 22:35 coca-cola

      samo tako naprej

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.12.2021 ob 4:24 gost

      Upam d strmoglavi

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.