https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Štumpf: Ni povsem enostavno verovati v vstajenje, s tem imamo težave tudi kristjani

Murska Sobota, 06.04.2012 ob 13:00  

Verniki, semeniščniki, bogoslovci, redovniki, redovnice in duhovniki so se na veliki četrtek skupaj s škofom Štumpfom zbrali pri krizmeni maši. Murskosoboški škof je vsem vernikom izrekel tudi velikonočno voščilo.


V uvodnem nagovoru na veliki četrtek je navzoče pozdravil stolni župnik Goran Kuhar, duhovniki pa so med sveto daritvijo obnovili duhovniške obljube, medtem ko je škof blagoslovil bolniško in krstno olje ter posvetil krizmo. V nagovoru se je škof zahvalil duhovnikom za njihovo nesebično služenje in jih vzpodbudil, da še naprej zvesto služijo Bogu in ljudem.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je spregovoril o skrivnosti vere: "Z današnjim dnevom velikega četrtka vstopamo v sveto tridnevje Gospodovega trpljenja, smrti in vstajenja. To troje je največja in najpomembnejša skrivnost naše vere."

Škof: Poglobiti bomo morali razmišljanje o veri

Spomnil je na besede papeža Benedikta XVI., ki je razglasil leto vere, ki bo potekalo med 11. oktobrom 2012 in 24. novembrom 2013. "Poglobiti bomo morali razmišljanje o veri, da bi vsem, ki verujejo v Kristusa, pomagali k bolj zavestni in poživljeni pripadnosti evangeliju, zlasti v trenutku globokih sprememb, ki jih doživlja človeštvo. Imeli bomo priložnost izpovedati vero v vstalega Gospoda po naših stolnicah in cerkvah po vsem svetu, po naših hišah in družinah, da bi vsak začutil globoko potrebo po boljšemu poznavanju in posredovanju vere prihodnjim rodovom."

Poudaril je, da nas "krizmena maša, ki jo sedaj obhajamo, še posebej povezuje v duhovniško bratstvo. Vezi tega bratstva so trojne: fizične, psihične in duhovne."

Štumpf je velikonočnih praznikih vernikom namenil tudi velikonočno voščilo, v katerem je zapisal, da ni povsem enostavno verovati v vstajenje. "S tem imamo težave tudi kristjani."

Ne sramujte se svojih ran

Škof je v voščilu med drugim še zapisal: "V mesecu marcu so v stolni cerkvi vsak dan peli zvonovi. Na pokopališču se je nenehno odpirala zemlja in vase sprejemala naše rajne. Marsikdo zaradi smrti doživlja obup: »A tako se mora končati življenje? V hladu groba, kjer se telo spremeni v zemljo?« Smrt je naša spremljevalka. Toda na veliki petek je Jezus izbojeval veliko vojno. Na križu je uničil smrt, strl moči pekla in nam omogočil vstop v večno življenje. Sijaj te zmage v vsej polnosti zablesti ob njegovem vstajenju od mrtvih, v nedeljo zjutraj. Jezus več ne umrje. Živi na veke. Nihče ga ne more uničiti.  V grob so ga odnesli mrtvega, iz groba pa je šel sam kot večno živi. Na svojem poveličanem telesu je ohranil samo rane od križanja. Tisti, ki se zatekajo k tem ranam, postanejo nesmrtni. Smrt jim je samo most do večnega življenja. 

Ne sramujmo se svojih ran! Na veliko noč jih pokažimo Jezusu, da jih ozdravi.  Prav tam, kjer smo najbolj slabotni, nas čaka vstali Gospod, da nas popelje s seboj v svojo slavo. V tem upanju vam želim blagoslovljeno veliko noč!"

Foto: Škofija Murska Sobota

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.