https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Brezposelnost na območju evra v evropskem območju na novi rekordni ravni

03.05.2012 ob 8:17  

 V območju evra še nikoli ni bilo toliko brezposelnih kot zdaj: v letošnjem marcu je bilo brez zaposlitve 17,36 milijona oseb, kar je nov negativni rekord držav s skupno valuto, kažejo včeraj objavljeni podatki evropskega statističnega urada Eurostat.


Stopnja brezposelnosti v 17 državah z evrom je znašala 10,9 odstotka, kar je prav tako nov rekord vse od uvedbe evropske valute. Mesec prej je bila stopnja brezposelnosti nižja za 0,1 odstotne točke. V celotni EU je stopnja brezposelnosti marca ostala pri 10,2 odstotka.

Najnižja stopnja brezposelnosti je v Avstriji

V Sloveniji se je stopnja brezposelnosti marca znižala za 0,2 odstotne točke na 8,5 odstotka. Najnižjo stopnjo brezposelnosti ima Avstrija in v marcu je svojo prednost še povečala (4,1 odstotka). Sledijo Nizozemska (pet odstotkov), Luksemburg (5,2 odstotka) in Nemčija (5,6 odstotka).

V Španiji se je stopnja brezposelnosti marca zvišala za 0,3 odstotne točke na 24,1 odstotka - to je daleč najvišja stopnja v celotni uniji. V Grčiji je delo iskalo 21,7 odstotka za delo sposobnih prebivalcev, pri čemer pa se Eurostat sklicuje na podatke iz januarja. V zadnjih 12 mesecih je Grčija zabeležila najvišjo rast stopnje brezposelnosti; še januarja lani je bila za sedem odstotnih točk nižja in je znašala 14,7 odstotka. V Španiji je stopnja brezposelnosti v letu dni porasla za 3,3 odstotne točke, krepko pa se je v letu dni zvišala tudi na Cipru, namreč za 6,9 odstotne točke na zdajšnjih deset odstotkov.

Položaj na trgu dela v EU slabši kot v ZDA

Po ocenah Eurostata je bilo marca v EU brez dela 24,8 milijona ljudi, med njimi 17,4 milijona v območju evra. V primerjavi z lanskim marcem se je število iskalcev zaposlitve v EU zvišalo za 2,1 milijona in v območju evra za 1,7 milijona. Položaj na evropskem trgu dela je torej slabši kot pa denimo v ZDA, kjer se stopnja brezposelnosti giblje pri 8,2 odstotka ali na Japonskem (4,5-odstotka).

Brezposelnost med mladimi je najvišja v Grčiji in Španiji, kjer nima dela več kot polovica mlajših od 25 let (51,2 oz. 51,1 odstotka).

STA 

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.