https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Odločitev o stavki v vrtcih bo znana v petek, možen tudi referendum

11.12.2012 ob 9:30  

V slovenskih vrtcih se je včeraj začelo glasovanje o sodelovanju v stavki, s katero bi zahtevali izločitev določb o zaostrenih standardih in normativih v predšolski vzgoji iz zakona za uravnoteženje javnih financ občin. Izrekanje zaposlenih pa bo končano v petek, sindikati pa napovedujejo tudi možnost referenduma.


Ker vlada do petka ni izrazila pripravljenosti za usklajevanje sprememb standardov in normativov na področju predšolske vzgoje in sprememb o šolskih okoliših v osnovnih šolah v okviru pogajanj za sklenitev socialnega sporazuma za obdobje 2012-2016, kot jo zavezuje sporazum o razrešitvi stavkovnih zahtev, je glavni odbor Sindikata v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Sindikata VIR) pozval zaposlene v vrtcih, da začnejo z glasovanjem o splošni stavki na področju predšolske vzgoje.

Stavkovna zahteva se glasi: "Prenehanje kršitve sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev z dne 10. maj 2012 in umik vseh sprememb zakona o vrtcih, zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja in zakona o osnovni šoli iz predloga zakona za uravnoteženje javnih financ občin".

Ob morebitni stavki tudi pričetek zbiranja podpisov za referendum

Če bo stavka uspešno izglasovana, bo datum in trajanje stavke določil izvršni odbor Sindikata VIR, ki se bo sestal po koncu glasovanja. Ob tem so iz Sindikata VIR napovedali, da bodo začeli zbirati podpise za izvedbo naknadnega zakonodajnega referenduma o zakonu za uravnoteženje javnih financ občin, če tudi s stavko ne bodo preprečili uveljavitve zanje nesprejemljivih normativov v vrtcih in osnovnih šolah.

Foto: Arhiv Pomurec.com

Tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) napovedujejo možnost referenduma, če bo državni zbor poskušal sprejeti spremembe normativov v vrtcih in oblikovanje šolskih okolišev v osnovnih šolah po nujnem postopku pred izvedbo stavke. Iz Sviza so sporočili, da se bo sindikalna konferenca predšolske vzgoje Sviza sestala, ko bodo znani rezultati glasovanja o stavki, in določila datum stavke.

Iz solidarnosti stavkali tudi v šolah

Ker gre po besedah Sviza za enostranski poseg v enega najbolj občutljivih in za poznejše učne uspehe mladostnikov ključnih obdobij ter obenem za očitno kršitev stavkovnega sporazuma, se je glavni odbor Sviza na izredni seji odločil, da bo ob izglasovani stavki zaposlene tudi v drugih delih izobraževanja, znanosti in kulture pozval k enourni solidarnostni prekinitvi delovnih procesov.

    Komentarji

    1. gost
      12.12.2012 ob 22:44 gost gost

      Narobe svet. Kje je kdo videl, da bodo delavci šefu ukazovali, kako in kaj se bo delalo. Če komu ne paše, naj izvoli v gospodarstvo. Takšne tiče komaj čakajo. SVIZ je največje SRANJE, kar ga je v tej državi. V petek bo znana odločitev, ker bodo strici v Murgelskem bunkerju odločali kako in kaj. In potem bodo posredovali svoj ukaz, do oprode SVIZCA-Šrtuklja, ki bonato povedal, kaj so se odločili. Hudo je edino to, da se ubogim revežem v vzgoji in izobraževanju sploh ne sanja, koliko denarja Štrukelj pokasira. Plača učitelja, plača sindikalista, sedaj še plača državnega svetnika. Da ne omenjam vseh dnevnic in ostalih sejnin in izplačil. Uboga raja mu verjame.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.