https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Tudi Geza Erniša na sprejemu pri ministru Turku

19.12.2012 ob 8:24  

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je včeraj v Ljubljani sprejel predstavnike verskih skupnosti. V nagovoru je izpostavil, da vsaka družba skupno doživlja izzive časa, predstavnikom verskih skupnosti pa je zaželel, da bi se v novem letu skupaj prebili iz težav in prizadevanja usmerili v gradnjo prihodnosti.


Minister je uvodoma dejal, da je že nekaj časa v ozračju čutiti nekakšno napetost kot odsev nelagodja oz. vsesplošne krize, ki jo doživlja civilizacija. "Spontana in manj spontana dogajanja ulice nas ne puščajo ravnodušnih. Vse bolj smo zaskrbljeni in se sprašujemo, kako poiskati pravi vzorec, da bi se izvili iz tega primeža," je dejal.

Po njegovih besedah bi vzroke lahko iskali tudi v dejstvu, da se ljudje vse manj počutijo kot skupnost. "Vse bolj pogosto se srečujemo z idejami, ki nas razdružujejo, kot pa s takimi, ki bi nas povezovale," je dejal.

Foto: www.mizks.gov.si

Ob bližajočih se praznikih in dnevu samostojnosti in enotnosti je Turk čestital vsem predstavnikom verskih skupnosti in izrazil prepričanje, da prazniki in novo leto simbolizirajo nov začetek in novo upanje. "V nekaterih kulturah ob takem času potegnejo črto. Drug drugemu odpustijo dolgove, pozabijo napake, sovražniki se pobotajo. Nekaj takega bi v tem času potrebovali tudi v Sloveniji, ker skregani ne bomo napredovali," je dejal.

Minister je pojasnil, da je novela zakona o verskih skupnostih v medresorskem usklajevanju. Novela veljavnega zakona sicer vsebinsko ne spreminja veliko, pač pa le tiste dele členov, ki jih je razveljavilo ustavno sodišče. V zakonskem besedilu je zapisano, da se po treh letih oz. z začetkom pozitivnega gospodarskega gibanja prispevna stopnja za plačevanje prispevkov za socialno pokojninsko zavarovanje verskih uslužbencev s sedanjih 48 odstotkov vrača na 60 odstotkov, je dejal minister.

Sprejema v Vili Podrožnik so se udeležili ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres, vojaški vikar Jože Plut, škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša, predstavnik srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Željko Lubarda, mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus ter nekateri drugi predstavniki verskih skupnosti v Sloveniji. Sprejema sta se udeležila tudi državni sekretar Aleksander Zorn in direktor Urada za verske skupnosti Silvester Gaberšček.

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2012 ob 0:41 gost gost

      Stres bi moral biti zaprt. O Sajetu pa ne bom izgubljal besed. LOPOVI !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.12.2012 ob 6:12 Ciganjscek gost

      Nemres jim nikaj. Se sodisca nej. Kda de jim gratala velka sila, se bodo prijali papezovoga kaputa in majo po kanonskom in diplomatskom pravi imuniteto. Tak je sigdar bilou in ostalo. Se ena napojasnjena financna epizoda stera je v sloveniji lekar stalnica., pejnez mariborske skofije pa nikdi. Cista megla.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.