https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Od danes dovoljena uporaba pirotehnike

26.12.2012 ob 10:00  

Od danes pa do 2. januarja je dovoljena uporaba pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok. A previdno pri uporabi teh izdelkov. Vsako leto namreč pirotehnični izdelki povzročijo tudi zelo hude poškodbe.


Pirotehnične izdelke, katerih glavni učinek je pok, je v prodajalnah mogoče kupiti že od 19. decembra, vendar pa je njihova uporaba dovoljena šele od danes pa do 2. januarja.

Ob tem pa se vrstijo opozorila pred nepremišljeno, neprevidno ali objestno uporabo teh izdelkov. Ta namreč pogosto povzroči telesne poškodbe, kot so opekline, raztrganine rok in poškodbe oči. Na možnost takšnih posledic so pred tednom dni opozorili tudi zdravniki ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra. Na novinarski konferenci so pojasnili, da vsako leto obravnavajo dva ali tri primere poškodb s pirotehničnimi sredstvi, ki poškodovance zaznamujejo za vse življenje in povzročijo invalidnost.

Foto: www.sxc.hu

Policisti pa tudi opozarjajo, da je prepovedana predelava, uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava ter preprodaja pirotehničnih izdelkov. Prav tako vse kupce pirotehničnih izdelkov, še posebej najmlajše, pozivajo, naj ne kupujejo nobenih pirotehničnih izdelkov pri prodajalcih na črnem trgu, saj jim lahko povzročijo hude trajne telesne poškodbe.

Obenem opozarjajo, da je pirotehniko, ki povzroča hrup, prepovedano uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, na katerih potekajo javni shodi in javne prireditve. Uporaba pirotehničnih sredstev prav tako ni dovoljena v Triglavskem narodnem parku. Moti tudi živali, ki ob pokanju preživljajo hud stres, hkrati pa ti izdelki onesnažujejo okolje ter povzročajo materialno škodo.

Že vrsto let policija sicer izvaja preventivni projekt pod sloganom Bodi zvezda, ne meči petard!, pri katerem bosta tudi letos sodelovala ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport ter inštitut za varovanje zdravja.

STA

    Komentarji

    1. gost
      26.12.2012 ob 11:10 ... gost

      Nej je uporaba pirotehničnih izdelkof, kerij glavni učinek je pok zavedno prepovedana, al so že te zakon ukinili? :)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.12.2012 ob 11:12 . gost

      http://www.mnz.gov.si/si/mnz_za_vas/civilno_orozje_in_eksplozivi/eksplozivi_in_pirotehnika/

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.12.2012 ob 11:14 .- gost

      Prodaja, posest in uporaba ognjemetnih izdelkov kategorije 2 in 3, katerih glavni učinek je pok (npr. petarde), je v Republiki Sloveniji strogo prepovedana.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.12.2012 ob 11:54 lesi gost

      petarde so prepovejdane, drugo pokanje pa dovoljeno????

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.12.2012 ob 11:57 realist gost

      Te zakoni so tak napravleni, ka jih polovica ne razmi, z menoj vred. lejko bi definirali, ka pomeni "pirotehnični izdelki, katerih glavni učinek je pok." Brez zameere, ampak za mene sem noter spadajo tudi petarde, glede na to, ka počijo. Mislin ka s tem mislijo na vse tisto, ka se v Sloveniji lejko legalno odavle in poči (ognjemet, rakete), drugo pa nej.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.12.2012 ob 22:29 pok gost

      Lejko maš kakšenkoli zakon. Če nega tistih, ki bi iskali in sankcionirali kršitelje je vsak zakon mrtva črka na papirju. Tak kak majo akcije za pas, telefon alkohol bi lejko meli akcijo in šli na teren iskat kršilce pokanja. Te bi pa grato problem. Najšli bi dosta svojih pajdašov pa sorodnikov. Še samega sebe bi šteri mogo sankcionirati. Zatou pa jih ne iščejo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.