https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Preveri, kako katera barva vpliva na tvoje razpoloženje

12.8.2013  

Barve imajo pomembno vlogo v našem življenju. Neposredno vplivajo na naše počutje in razpoloženje. Vsak od nas ima svoje priljubljene barve, ki mu odgovarjajo. Človek zmore s prostim očesom zaznati vsaj 2000 različnih odtenkov, preko barv pa izraža samega sebe.

Barve  delimo na primarne barve (rdeča, rumena, modra), sekundarne barve (barve, ki so sestavljene iz dveh primarnih, npr: oranžna), tople barve (rdeče, oranžne, rumene, rjave), hladne barve (modre, zelene, škrlatne), nevtralne barve (bele, rjave, bež), močne barve (intenzivne barve, ki niso razredčene s črno, belo ali komplementarno barvo), blede barve (manj intenzivne barve zaradi mešanja z belo, črno ali komplementarno barvo).


Vpliv različnih barv na naše počutje

Rdeča barva     

Rdeča je barva vročine, gibanja, borbe in strastnega življenja. Povezana je s polnostjo življenja, s pogumom, žrtvovanjem, ljubeznijo, z močnimi čustvi, z dejanji strasti in nikogar ne pusti hladnega. Rdeča barva povečuje mišični tonus, pospešuje pulz, viša krvni tlak, pospešuje krvni obtok, izločanje adrenalina in delovanje jeter, poglablja dihanje, lahko pa tudi povzroči glavobol. Ni pa primerna za hitro jezljive in čustveno nestabilne osebe.

Oranžna barva  

Oranžna je žareča, topla barva ognja in sonca. Spominja nas na sončni vzhod in zahod ali pa na okusne marelice, mandarine, pomaranče. Je vesela in prijetna barva, ki pomaga premagovati utrujenost in predstavlja uporabno dodatno pomoč pri zdravljenju depresij. Oranžna izraža toplino, spodbuja apetit in naj bi pomagala pri jutranjem vstajanju. Krepi pljuča, trebušno slinavko in vranico tern spodbuja delovanje srca, pospešuje prebavo in dviga apetit. Ta barva lahko ustali čustva, nekatere posameznike pa lahko zamori.

Rumena barva

Rumena je barva sonca, svetlobe in optimizma. Poživlja, spodbuja koncentracijo, simbolizira ustvarjalnost in modrost. Njena pomembna lastnost pa je komunikativnost (razlog, zakaj so poštni nabiralniki rumene barve). Rumena barva najbolj vpliva na dihalne organe, pomaga pri zdravljenju psihonevroz, zvišuje krvni pritisk, pospešuje pulz in veča hitrost dihanja. Ugoden vpliv ima na živčevje. Motna rumena umirja, živa rumena vpliva na živahnost, drznost in sproščenost, olivna rumena je značilna za mračnost razpoloženja, citron rumena predstavlja budnost, živahnost, čilost, izpopolnjevanje.

Zelena barva      

Ali tudi barva zdravja. Vpliva pomirjevalno na živčni sistem, je učinkovita pri izčrpanosti, omili lahko migrene. Za zeleno svetlobo je značilno, da razširja kapilare, znižuje pritisk, vzbudi notranje izločanje sokov. Je barva miru, umirjenosti, počitka, premišljevanja. Ima nasprotne učinke kot rdeča, saj znižuje krvni tlak, umirja živčni sistem in migrene, vzpostavlja osebno ravnotežje, odpravlja izčrpanost in nespečnost.

Modra barva       

Modri nasprotna je rumena barva, zmes obeh pa je zelena, ki združuje lastnosti obeh. Simbolizira modrost, inteligentnost, nesmrtnost, neskončnost, globinskost, vzvišenost, poduhovljenost, mistiko. Njene psihološke asociacije so jasno, sveže, lahkotno, prozorno, zračno, oddaljeno, tiho, mirno. Modra barva umirja srčni utrip, zmanjšuje ritem dihanja, pomirja, spodbuja k umski aktivnosti, introspekciji, zbranosti. Pravijo ji barva miru in počitka.

Vijolična barva  

Vijolična barva je zmes modre in rdeče barve. Več ene ali druge dodamo, bolj značilen odtenek pridobi vijolična barva in s tem temu primeren delež lastnosti obeh, modre barve miru, oddaljenosti, duhovnosti in rdeče barve gibanja, strasti, življenjske moči, vročine energije. Ker v sebi združuje lastnosti tako ekstremno različnih osnovnih barv, deluje nekako skrivnostno.

Bela barva

Bela je barva jasnosti in je mešanica vseh treh naravnih barv, rumene, rdeče in modre. Zaradi tega se na belo večinoma odzivamo pozitivno. Simbolizira jasnost, nedolžnost in čistost, pa tudi nov začetek, rojstvo. V povezavi z rahlimi modrimi odtenki deluje zelo hladno. Je tudi simbol božanskosti, popolnosti, ponosa, dobrote in večnosti.

Vir: Soncne-barve.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.