https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

V boj za rektorja mariborske univerze peterica kandidatov

15.11.2010 ob 17:11  

Na Univerzi v Mariboru bodo 7. decembra izbirali prvega med enakimi – novega rektorja. Za to mesto letos kandidira pet kandidatov, ki so na svoji predstavitvi Študentskemu svetu Univerze v Mariboru (ŠS UM) predstavili podobne točke programa, ki pa se razlikujejo po metodah in njihovem uresničevanju. 

Najpogosteje izpostavljeno tutorstvo, šport in kvaliteta študija 

Kandidati za rektorja imajo v svojih programih veliko podobnih točk, med katerimi so šport na Univerzi v Mariboru, tutorstvo na vseh fakultetah, izboljšanje kvalitete študija, obštudijskih dejavnosti in pogojev za študente ter tudi večji poudarek na mednarodnih izmenjavah.

Kandidaturo za mesto rektorja so oddali naslednji kandidati: prof. dr. Marko Marhl, ki je redni profesor na Fakulteti za naravoslovje in matematiko ter Pedagoški fakulteti na mariborski univerzi. Je tudi prorektor za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje Univerze v Mariboru. Naslednji kandidat za rektorja je prof. dr. Dušan Radonjič, redni profesor na Ekonomsko-poslovni fakulteti UM za področje marketinga. V preteklosti je bil prorektor Univerze v Mariboru za izobraževanje. 

 

 

 

Kot tretji kandidat se je študentom predstavil prof. dr. Danijel Rebolj, redni profesor na mariborski Fakulteti za gradbeništvo in gostujoči profesor na tujin univerzah, med drugim tudi na Univerzi Stanford.

Za to mesto je kandidiral že tudi na prejšnjih rektorskih volitvah.Kandidaturo je oddal tudi dekan Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM, prof. dr. Igor  Tičar, kjer je tudi redni profesor in vodja Laboratorija za osnove in teorijo v elektrotehniki.

 

 

Peti kandidat za rektorja UM pa je prof. dr. Jernej Turk, dekan Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede UM, kjer je ravno tako redni profesor in je tudi avtor prvega univerzitetnega učbenika agrarne ekonomike v Sloveniji.

O odločitvi zbire rektorja ima lahko veliko vlogo ocena iz študentske ankete, ki pokaže, kako študentje ocenjujejo delo profesorjev. Izmed vseh kandidatov tako ima največjo oceno prof. dr. Marhl, in sicer 4,90, medtem ko ima najnižjo prof. dr. Danijel Rebolj, ki je dobil povprečno oceno 3,52.

Ladja naj pluje v pravo smer

Študentski svet Univerze v Mariboru je sicer na minuli izredni seji v skladu s Pravilnikom o volitvah rektorja po predstavitvi kandidatov in argumentirani razpravi podal pozitivno mnenje kandidatu prof. dr. Marhlu. Razlog za to je bil poleg visoke študentske ocene v tem, da ima pripravljen konkreten program za študente in bogate izkušnje na raziskovalnem področju. Hkrati so se delno strinjali s programskimi usmeritvami prof. dr. Tičarja in prof. dr. Turka.

Danijel Vuk, prorektor za študentska vprašanja UM, je v imenu ŠS UM povedal, da si študentje želijo, da bo ladja plula v pravo smer – rektor jim naj prisluhne in jim še naprej da možnost, da izvajajo raznovrstne aktivnosti za študente, ki bi lahko dobile še na dodatni vrednosti, predvsem v smislu večjega sodelovanja profesorjev. Podano pozitivno mnenje tako ima veliko težo, saj so ga podali najvišji predstavniki posameznih fakultet, vendar pa to mnenje ni zavezujoče za elektorje, ki bodo volili novega rektorja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. vinci
      16.11.2010 ob 12:29 vinci

      kdorkoli že bo, naj ka napravi.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.