https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

CEROP Puconci odprl bioplinsko postajo

19.12.2014 ob 11:00  

V Regijskem centru za ravnanje z odpadki Pomurje (CERO Puconci), ki ga upravlja javno podjetje Center za ravnanje z odpadki Puconci d.o.o. (CEROP d.o.o.),  so včeraj svečano predali namenu kogeneracijsko napravo, ki bo proizvajala elektriko in toploto za potrebe CEROP. Izkorišča odlagališčni plin iz zaprtega odlagalnega polja na katerem so se odlagali nenevarni odpadki v letih 2003 - 2010.


V odloženih odpadkih je pri biološki razgradnji nastajal odlagališčni plin, ki se je s sistemom zbiranja odvajal na baklo, kjer se je sežigal. Po sanaciji in zaprtju odlagalnega polja je odlagališčni plin take kvalitete, da se lahko uporablja kot gorivo v motorjih na plin. Z novo napravo za kogeneracijo že dober mesec izkoriščajo deponijski plin za proizvodnjo elektrike in toplote. Glavni izvajalec del je bil trboveljski Rudis, strojno opremo je dobavila in vgradila Nafta Strojna iz Lendave, gradbena dela pa je izvedel Legartis iz Tri mlinov.

Današnje otvoritve so se udeležili župani pomurskih občin, ki so solastnice regijskega centra in ustanoviteljice javnega podjetja CEROP d.o.o. ter  domačini. Otvoritvi pa je prisostvovala tudi delegacija okoljskega ministrstva z ministrom iz Bosne in Hercegovine, ki si je prišla ogledat regijski center kot primer dobre prakse.

S pridobitvijo uporabnega dovoljenja so objekt kogeneracije,slavnostno priključili na električno omrežje, kot enega od obnovljivih virov proizvodnje energije.

Kogeneracija bo imela pozitiven okoljevarstveni odtis v smislu zmanjševanja emisij toplogrednih plinov in  pozitivne učinke na poslovanje podjetja z nižanjem stroškov električne in toplotne energije.

Plinska elektrarna lahko proizvaja 330 kW električne in 330 kW toplotne energije.

Skupna investicija je znašala 850 tisoč evrov, sam agregat je stal 620 tisoč evrov, ostalo pa predstavljajo stroški napeljave. Stroški izgradnje objekta se bodo  povrnili v šestih letih.

Podjetju CEROP d.o.o letno predelajo 45 tisoč ton različnih odpadkov. Čeprav je odpadkov v Pomurju vse manj, približno 35 tisoč ton, je podjetju Cerop s poslovnimi partnerju uspelo v center pripeljati dovolj »surovin«.

V podjetju se trudijo s svojimi naložbami dosegati zmerne cene za povzročitelje odpadkov in za dobro rast podjetja, ki ne pomeni samo okoljsko varstvo okolja, ampak tudi nova delovna mesta.

V gospodinjstvih in gospodarstvu so  komunalni odpadki nadloga, v CEROP d.o.o. začnejo nov krog. Krog ekonomije se tu ponovno začenja, odpadki postanejo surovina in tudi ekonomsko zanimivi. Zato je to Zeleni Rudnik Pomurja.

Foto: Cerop d.o.o.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.12.2014 ob 17:43 neki gost

      sandi se je sliko z nekaterimi iz policijsjih casov, tisti, ki so pri investiciji sodelovali pa niso zraVEN?!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.