https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Dan brez cigarete

31.01.2015 ob 10:55  

Zaradi kajenja v Sloveniji dnevno umre deset ljudi.


Vsako leto 31. januarja obeležujemo obeležili Dan brez cigarete, ki lahko vsem kadilcem pomeni priložnost in spodbudo za opustitev kajenja. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so prepričani, da so bolezni in smrti, povzročene s kajenjem, preprečljive in nepotrebne. Čimprejšnja opustitev kajenja pomembno izboljša zdravje in podaljša življenjsko dobo.

Zaradi bolezni, povzročenih s kajenjem, umre približno polovica kadilcev. V Sloveniji to vsako leto pomeni smrt 3.600 posameznikov ali skoraj 10 na dan, pri čemer vsak četrti umre pred 60. letom starosti. V pomoč pri opustitvi kajenja so v Sloveniji na voljo številne brezplačne vrste pomoči, tudi svetovalni telefon za pomoč pri opuščanju kajenja na številki 080 2777.

Foto: www.sxc.hu

Beležimo upad števila kadilcev

Analiza podatkov, pridobljenih leta 2011 in 2012 v Anketi o tobaku, alkoholu in drugih drogah je pokazala, da kadi 24 % prebivalcev Slovenije, starih 15−64 let, več moških (skoraj 27 %) kot žensk (21 %). Delež kadilcev je najnižji med najvišje izobraženimi (višja izobrazba ali več) in znaša približno 15 %. V ostalih izobrazbenih skupinah (osnovna šola ali manj, nižja ali srednja poklicna šola in višja strokovna ali več) se deleži ne razlikujejo in znašajo okoli 28 %. Ob primerjavi podatkov iz prejšnjih let pa opažajo v zadnjih letih upad števila kadilcev.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.