https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

Ta veseli dan kulture danes odpira kulturne ustanove v Pomurju

03.12.2019 ob 9:00  

Na Ta veseli dan kulture, s katerim obeležujemo rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, so za obiskovalce na današnji dan, 3. decembra, na voljo brezplačni dogodki v kulturnih ustanovah po Pomurju.


Danes obeležujemo rojstni dan največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna, zaradi česar bodo svoja vrata odprli številni nacionalni in občinski kulturni zavodi. Zvrstile se bodo brezplačne predstave, razstave, koncerti, predavanja in vodenja v večjih krajih. Nekaj predlogov, kamor se lahko odpravite in kulturno popestrite svoj dan, objavljamo spodaj.

Kulturno dogajanje v Murski Soboti

V Galeriji Murska Sobota vabijo na brezplačen ogled razstave "OSAMLJENOSTI. Izrazi tesnobe v »prekmurski« likovni umetnosti". Galerija bo kot običajno odprta med 8. in 17. uro. Razstavo si bodo obiskovalci lahko ogledali ob spremstvu kustosa razstave, dr. Roberta Inhofa.

K obisku vas vabi tudi Pomurski muzej Murska Sobota, ki bo letos v znamenju 100. obletnice priključitve Prekmurja in združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Med 9. in 17. uro je za obiskovalce omogočen prosti vstop na vse razstave muzeja, prirejajo pa tudi poseben večerni program. Ob 17. uri bo v baročnem salonu potekala predstavitev Zbornika soboškega muzeja 25, posvečenega mag. Francu Kuzmiču, katerega urednik je dr. Branko Kerman. Ob 18. uri pa bo sledila otvoritev razstave in predstavitev publikacije: Sto dejstev o Prekmurju, avtorice Metke Fujs z ilustracijami Tamare Rimele. Predstavitev bo dopolnil nastop kvinteta Aeternum. 

Kulturno se bo dogajalo tudi v MIKK-u v Murski Soboti. Ob 19. uri bo potekal brezplačni koncert Katarine Šebök in Nina Dota. Glasbenika sta se prvič pokazala širši javnosti v oddaji Zvezde Pomurja kjer sta z izvrstnimi nastopi in akustično spremljavo pod imenom Duo Catara dosegla prvo mesto. Igrata različne zvrsti glasbe, od modernih hitov, nežnih balad pa vse do uspešnic 80. in 90. let.

V počastitev slovenske pisane besede in književne ustvarjalnosti v Prekmurju bodo na današnji dan ob 11. uri pred Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota slovesno odkrili obeležje Rastoče Knjige Murska Sobota.

Kulturno dogajanje v Gornji Radgoni

Letošnji Ta veseli dan kulture bo v muzeju Špital obarvan glasbeno. Gostili bodo namreč priznanega glasbenega izvajalca Saša Zvera, katerega koncert se prične ob 18.uri. Na njegovem koncertu lahko prisluhnete in uživate ob priredbah slovenskih zimzelenih popevk ter svetovnih glasbenih zakladnic, kakor tudi avtorskim delom.

Kulturno dogajanje v Lendavi

Ta veseli dan bo potekal tudi v ateljejih v Lendavi. Galerija-Muzej Lendava in Občina Lendava vabita vse ljubitelje umetnosti, da se jim pridružite obisku ateljejev priznanih lendavskih likovnih umetnikov. Zbirališče je pred kulturnim domom v Lendavi ob 17. uri, nato sledi sprehod do ateljejev Marike Danc Roth, Štefana Galica, Istvána Hagymása, Ferenca Királya, Suzanne Király-Moss in Sabine Šinko. Naj bo to priložnost, da začutite umetniški utrip v ateljejih.

Kulturni program med 10. in 14. uro bo potekal tudi v prostorih Zveze kulturnih društev Lendava. Na ogled bo likovna razstava 3. Mednarodne mini likovne kolonije, ki je potekala v sklopu Lendavske trgatve 2019, na ogled bo tudi 8. razstava izdelkov z božično-novoletne delavnice in predstavitev pesniške zbirke Lidije Alt V objemu tišine.

Center Bánffy: Egyszer egy királyfi vabi ob 16.30 uri na predstavo za otroke v madžarskem jeziku.

Ob 18. uri pa bo na sporedu v Gledališki in koncertni dvorani Lendava - Dan odprtih vrat slovenske kulture z naslovom Praznujmo skupaj. Srečale se bodo skupine regijskih in državnih srečanj Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v letu 2019. Vstop prost. Več o dogajanju v Lendavi si lahko preberete tukaj

Kulturno dogajanje v Ljutomeru

Med 09:00–17:00 uro vabi Mladinski center Prlekije iz Spodnjega Kamenščaka 23 na multimedijski performer z naslovom Prešeren v današnjem času, ki bo potekal ob rojstnem dnevu našega velikega pesnika dr. Franceta Prešerna.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.