https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Esmeralda zaustavila telefonsko anketiranje na SURS-u

18.8.2024  

Statistični urad Republike Slovenije (SURS) letos praznuje 80 let obstoja, kar je izjemen mejnik v zgodovini zbiranja in obdelave podatkov v Sloveniji.


V preteklih desetletjih je SURS svoje metode zbiranja podatkov občutno nadgradil. Na začetku so se zanašali zgolj na terenske anketarje, a so se konec 90. let prejšnjega stoletja prilagodili tehnološkemu napredku in uvedli telefonsko anketiranje. Sprva so anketarji klice opravljali iz pisarn, kasneje pa je bil vzpostavljen anketni studio, kjer je sistem avtomatskega dodeljevanja telefonskih številk omogočil učinkovitejše klicanje.

Vir: eUprava

V povezavi s telefonskim anketiranjem pa se je zgodila tudi zanimiva anekdota, ki odseva vpliv pop kulture na vsakdanje življenje. V času, ko je bila na slovenskih televizijskih ekranih priljubljena mehiška nadaljevanka Esmeralda, so se anketarji SURS-a »uprli«. V popoldanskih urah, ko je bila nadaljevanka na sporedu, niso želeli opravljati klicev, saj so bili anketiranci takrat bodisi preveč zaposleni z gledanjem nadaljevanke ali pa so zaradi prekinjenega gledanja odločno zavračali sodelovanje.

Vpliv nadaljevanke pa se ni ustavil le pri anketiranju – polovica žensk s tem imenom v Sloveniji se je rodila ravno v obdobju od 1991 do 2000, ko je bila Esmeralda na vrhuncu svoje priljubljenosti. Tako SURS ob svojem 80. jubileju ne praznuje le razvoja in modernizacije metod zbiranja podatkov, temveč tudi zanimive zgodbe, ki so zaznamovale njegovo delovanje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.