https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Imate radi rože, a jih ne radi zalivate? To so rastline, ki skoraj ne potrebujejo vode

3.9.2024  

Vas navdušujejo rastline, a zalivanje ni vaša najljubša dejavnost? Brez skrbi, obstaja kar nekaj rastlin, ki so ne le čudovite, temveč tudi zelo nezahtevne, kar se tiče zalivanja. Preverite, o katerih so to.


1. Sukulente

Sukulente so ena najbolj priljubljenih skupin rastlin med tistimi, ki nimajo veliko časa za zalivanje. Njihova posebnost je v tem, da shranjujejo vodo v svojih listih, steblih ali koreninah, zato lahko preživijo dalj časa brez vode. Aloe vera, echeveria, agava in haworthia so le nekateri primeri sukulent, ki bodo brez težav preživele ob minimalni oskrbi.

Zalivajte jih le, ko je zemlja popolnoma suha.

2. Kaktusi

Kaktusi so značilni prebivalci puščav, kar pomeni, da so vajeni preživeti dolga obdobja brez padavin. Ti so idealni za vroče in suhe prostore, kjer lahko uspevajo z minimalnim zalivanjem. Čeprav jih pogosto povezujemo s trni, so na voljo tudi breztrnati kaktusi, ki so enako odporni in nezahtevni.

Postavite jih na svetel prostor in zalivajte redko, saj preveč vlage lahko povzroči gnitje korenin.

3. Sansevieria (Taščin jezik)

Sansevieria, znana tudi kot "taščin jezik", je ena najbolj odpornih sobnih rastlin. Ne le, da prenese obdobja brez vode, temveč je tudi odlična za čiščenje zraka. Zaradi svojih pokončnih in ozkih listov je tudi zelo dekorativna, kar jo naredi primerno za vsak prostor.

Sansevieria uspeva v skoraj vseh svetlobnih pogojih, od močne do šibke svetlobe. Zalivajte jo le enkrat na mesec ali še redkeje.

4. Zamiokulkas (Zamija)

Zamija je priljubljena rastlina za pisarne in domove, saj je izjemno trpežna in nezahtevna. Ima sijajne, temno zelene liste, ki lahko prenesejo dolga obdobja suše. Zamiokulkas bo preživel tudi v senčnih prostorih, zaradi česar je idealen za tiste dele doma, ki ne prejemajo veliko naravne svetlobe.

Zalivajte jo, ko je zemlja popolnoma suha – približno enkrat na mesec.

5. Sedum

Sedum je še ena skupina rastlin, ki je odporna na sušo. Te trajnice lahko preživijo v najbolj sušnih razmerah, kar jih naredi idealne za okrasitev zunanjih skalnjakov ali kot lončnice na balkonu. So na voljo v različnih oblikah in barvah, od nizkih, talnih preprog do pokončnih rastlin z barvitimi cvetovi.

Posadite jih v dobro odcedno zemljo in zalivajte le, ko je zemlja popolnoma suha.

6. Juka

Juka je robustna rastlina, ki je odporna na sušo in je idealna za večje prostore, kjer iščete nekaj dramatičnega in tropskega videza. Njeni trdi, dolgi listi ustvarjajo lep kontrast z mehkejšimi rastlinami v notranjem okolju. Poleg tega je juka izjemno prilagodljiva in lahko uspeva tako v svetlih kot v zmerno senčnih prostorih.

Zalivajte jo redko – ko je zemlja popolnoma suha.

Foto: Pixabay 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.